HáziPatika.com

Tények és tévhitek a melanomáról

Miközben a strandra igyekszünk, érdemes észben tartani a következő jó tanácsokat: a barnuló bőr is ki van téve a rák veszélyének, és a Nap ibolyántúli sugárzása elleni védelemként nem elég naponta csupán egyszer bekenni magunkat naptejjel.

A melanoma a bőrrák leghalálosabb típusa. Magyarországon évente körülbelül 1700 új esetet írnak le. Bár a genetika fokozhatja az egyes emberekre leselkedő melanomakockázatot, a bőrrák megelőzésének legjobb módja az, ha védőruházat viselésével, naptej használatával, és általában a túlzott napfénytől való tartózkodással csökkentjük a sugárzás behatását.


Az amerikai Melanoma Kutatási Szövetség a Stand Up to Cancer jótékonysági szervezet szakértőivel karöltve a következő tévhiteket próbálta eloszlatni a melanomával kapcsolatban:

Tévhit: Ha a bőrünk nem ég le, hanem lebarnul, nem kaphatunk bőrrákot.
Tény: A napfény behatásának bármilyen mértéke hozzájárulhat a rák kialakulásához. Még azokban is kialakulhat melanoma, akik általában nem égnek le.

Tévhit: A szolárium biztonságos, mert nem "igazi napfény".
Tény: A szolárium semmivel sem biztonságosabb, mint a természetes napfény. A legtöbb szolárium UV-A sugarakat használ, amelyek a bőr mélyebb rétegeibe is behatolnak, és fokozhatják a melanoma kockázatát. Ráadásul UV-B sugarakat is alkalmaznak, amelyek a legtöbb leégésért felelősek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szoláriumot "emberi rákkeltőként" osztályozza.

Tévhit: A Nap káros hatásai ellen elég naponta egyszer bekenni magunkat naptejjel.
Tény: Naptejet naponta többször is kell használni, amikor napon vagyunk, különösen akkor, ha a verejték vagy a víz lemoshatja.

Tévhit: A naptej megfelelő használatával megelőzhető a melanoma.
Tény: Bár a naptej valóban segíthet a bőrrák megelőzésében, önmagában csak minimális védelmet nyújt. Emellett a napfény behatását is korlátozni kell, és védőruházatot is kell viselni.

Tévhit: Ha egy folt már évek óta a bőrünkön van, de mérete nem nőtt, nem lehet belőle melanoma.
Tény: Sok melanoma korábbi foltokból vagy anyajegyekből alakul ki. Az orvosoknak minden anyajegyet vagy léziót meg kell vizsgálniuk, hogy nem mutatnak-e elváltozást. A sok anyajeggyel rendelkező személyeknek rendszeres melanómaszűrést érdemes végeztetniük bőrgyógyászukkal.

Tévhit: Melanoma csak olyan testrészen alakulhat ki, amit a napfény ért.
Tény: A melanoma bizonyos fajtái nem állnak összefüggésben a napfény behatásával, olyan váratlan helyeken is kialakulhatnak, mint a hüvely, a végbél, a szájüreg, a talp vagy a tenyér.

Animáció: HáziPatika.com