HáziPatika.com

Vakít a LED izzók fénye

Az energiatakarékos LED izzót napjainkban a világítástechnika leghatékonyabb költségcsökkentő megoldásaként népszerűsítik, de a madridi Complutense Egyetem kutatója szerint azonban a LED izzók fényének behatása visszafordíthatatlan károsodást okozhat a retinában. Dr. Celia Sánchez-Ramos azt állítja, hogy a LED izzók, vagyis fénykibocsátó diódák fénye főleg a látható fényspektrum rövidhullámú, nagy energiájú kék és ibolya tartományából származik. Ennek a számítógép-, mobiltelefon- és televízióképernyőkben is használt fénynek a tartós behatása azonban károsíthatja a retinát.

"Ez a probléma egyre súlyosabbá válik, mert az emberek várható élettartama egyre nő, és a gyerekek már fiatal koruktól használják az elektromos eszközöket, különösen az iskolai feladataikhoz - mondta a ThinkSpain.com internetes hírportálnak Sánchez-Ramos. "A szem nem arra fejlődött ki, hogy közvetlenül belenézzen a fénybe, hanem arra, hogy a fény segítségével lásson." Állítását arra a 2012-ben a Photochemistry and Photobiology szaklapban megjelent kutatására alapozza, amely kimutatta, hogy a LED izzók fénye in vitro jelentős károsodást okoz az emberi retina pigment-epiteliális sejtjeiben.

Nem ez az első alkalom, hogy az energiatakarékos izzók kétségeket ébresztettek. A kompakt fénycsöveket higanytartalmuk és magas ultraibolya (UV) sugárzásuk miatt bírálták.

Sánchez-Ramos hangsúlyozta, hogy a modern kor embere évente hatezer órán át tartja nyitva a szemét, és ennek az időnek a nagy részében mesterséges fénynek van kitéve. A retinakárosodás megelőzése érdekében azt javasolja, hogy viseljünk jó minőségű, UV-szűrős napszemüveget, és fogyasszunk magas A-vitamin tartalmú ételeket.