HáziPatika.com

A gyömbér jobb orvosság a fájdalomra

A gyömbérkivonatot hasonlította össze a betametazonnal (kortizon) és az ibuprofennel az oszteoarthritisz és a reumatoid arthritisz kezelésében egy új kutatás, melyet az Arthritis szaklap közölt. Az ibuprofen az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító, ennek ellenére ebben a kutatásban nem befolyásolta a citokintermelést. (A citokinek olyan immunszabályozó anyagok, amelyek gyulladást előidéző hatásúak lehetnek a szervezetben, így összefüggésben állnak a fájdalommal.) A kutatásban a betametazon és a gyömbérkivonat egyaránt hasonló mértékben csökkentette a citokinek szintjét.

A fájdalomcsillapításra évtizedek óta használt betametazonnak viszont számos mellékhatása lehet: látászavarok, hízás, duzzanat, légszomj, depresszió, görcs, hasnyálmirigy-gyulladás, szívritmuszavar, izomgyengeség, magas vérnyomás, súlyos fejfájás, szorongás, mellkasi fájdalom, alvászavar, akne, lassú sebgyógyulás léphet fel. A gyömbér ugyanakkor biztonságosan alkalmazható, hatékony gyulladáscsökkentő szer.

A dániai Odense Egyetem kutatói dr. Krishna C. Srivastava vezetésével szintén kimutatták, hogy a gyömbér hatékony fájdalomcsillapító. Ízületi gyulladásos betegeken végzett kísérletükből az derült ki, hogy miután az alanyok három hónapig naponta kis mennyiségű gyömbért fogyasztottak, a résztvevők többsége jelentős javulást tapasztalt a fájdalom, a duzzanat és a reggeli ízületi merevség terén.

Dr. Srivastava arra is rájött, hogy a gyömbér azért hatékonyabb a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereknél, mert utóbbiak csak egy szinten fejtik ki a hatásukat: a gyulladást gerjesztő vegyületek létrejöttét gátolják. A gyömbér viszont emellett antioxidáns hatással is rendelkezik, ami megszünteti a fennálló gyulladást és savasságot az ízületi folyadékban.