HáziPatika.com

Egy megoldás közelre és távolra

Az évek múlásával a szem is öregszik, veszít rugalmasságából. Negyven év felett a szemlencse már kevésbé tud alkalmazkodni, ilyenkor tapasztalható, hogy olvasószemüveg kell a kényelmes és tiszta látáshoz. A közeli látásproblémák mellett van, akinek a távollátás is gondot okoz. Számukra a multifokális (más néven: többfókuszú vagy progresszív) szemüveglencsék viselése jelenti a legjobb megoldást, hiszen ezek egyidejűleg teszik lehetővé a közeli és távoli látásproblémák korrigálását.

A lencse felső részén át nézünk távolra, az alsó részén közelre, a középső rész pedig középtávra, például monitornézésre szolgál. A mai életvitelnek ezek a lencsék felelnek meg a legjobban, mert minden élethelyzetben kényelmesen használhatók. "A szemüvegesek több mint 50 százalékának lenne szüksége multifokális lencsére - mondta Tóth Tamás Titusz, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke. - Míg azonban Európa nagy részén minden negyedik érintett ilyet visel, addig hazánkban ez az arány csupán 10 százalék."

Jellemző a hazai szemüveg-viselési szokásokra, hogy amikor váltani kell a közeli és a távoli látás között, a többség cserélgeti a szemüvegeit. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor ez nem kivitelezhető. Például autóvezetés közben, amikor egyszerre kell távolra látni, a műszerfalra nézni és a visszapillantó tükröt figyelni.

A többfókuszú lencsét kizárólag optometrista vagy szemész szakorvos írhatja fel, alapos vizsgálat és igényfelmérés után. "A szakember teljesen egyénre szabott szemüveglencsét is ajánlhat, amely maximálisan igazodik a páciens életviteléhez, munkavégzéséhez, szabadidős tevékenységeihez, szemüveg-viselési szokásaihoz. Az egyénre szabott lencsék drágábbak, de akár már egy egyfókuszú lencse áráért is lehet multifokális lencsét vásárolni" - mondta el Tóth Tamás Titusz.

A multifokális lencséket a legtöbb keretbe bele lehet csiszolni, és olyat is választhat a páciens, amelyik napfényre besötétedik. Így egy szemüveg akár négyet is helyettesíthet. A Magyar Látszerész Szövetség május-júniusi kampánya idején az érdeklődők teljes elégedettségi garanciával próbálhatják ki a multifokális lencséket.