HáziPatika.com

A hófehér fogak titka

Melyik a leghatékonyabb fogfehérítési eljárás? A Louisville Egyetem Fogászati Karának kutatói jártak utána, majd közzétett tanulmányukat a Journal of Dentistry című lapban. A cél érdekében egy 9,5 százalékos, valamint egy 10 százalékos hidrogén-peroxid tartalmú fogfehérítő tapaszt hasonlítottak össze, és megállapították, hogy előbbi 2 órán át tartó alkalmazása hatékonyabb volt, mint az utóbbi félórán át tartó viselése.

A kutatást vezető Gustavo Oliveira beszámolt arról, hogy a tapasz alkalmazása során egyrészt nem mindegy, mennyi ideig viseli az illető, ám emellett az is nagyon fontos, hogy megfelelő módon illeszkedjen a fogsorra. A mostani kísérlet célja az volt, hogy egy korábbi, bevált fogfehérítő márkát összehasonlítsanak egy viszonylag újonnan a piacra került másik típussal, és kiderítsék, a kettő közül melyik a hatékonyabb és biztonságosabb.

A kísérlethez 29 olyan önkéntest válogattak össze, akiknek fogazata nagyjából hasonló színű, majd két csoportra osztották őket. Kilenc napon keresztül kísérték figyelemmel, mi a kétféle kezelés eredménye. Mindkét kezelés igen hatékonynak bizonyult, ám az előbbi során nagyobb mértékben csökkent a fogak sárgaságának mértéke. Káros mellékhatást egyik kezelés során sem tapasztaltak, bár az alanyok fele számolt be arról, hogy fogai érzékenyebbé váltak, és kisebb mértékben jelentkeztek egyéb szájirritációk is.