HáziPatika.com

Depresszió és hátfájás karöltve jár

A depresszió és a hátfájdalom olyan ördögi kört hoznak létre, amiben a két rendellenesség egymást erősíti - mutatták ki a Nyugat-ausztráliai Orvosi Kutatóintézet (WAIMR) munkatársai. Markus Melloh professzor elmondta, már néhány éve tudjuk, hogy a depressziós tünetektől szenvedő betegekben nagyobb eséllyel alakul ki és marad meg a hát- és a nyakfájdalom, mert kisebb mértékben képesek megbirkózni a fájdalomepizóddal. Másrészt viszont a kutatások azt is kimutatták, hogy a hát- és nyakfájdalomtól sújtott betegek gyakrabban szenvednek depresszióban.

Melloh professzor úgy véli, nagyon fontos, hogy ezt a körforgást a depresszió korai kezelésével és a tünetek jelentkezésétől alkalmazott fájdalomcsillapítókkal elkerüljék. "Az a lényeg, hogy az orvosok gyorsan lépjenek, és ne várják meg, hogy súlyosabb tünetek jelentkezzenek - mondta a professzor. - A betegnek nem feltétlenül van szüksége antidepresszánsokra, számos egyéb kezelés is szóba jöhet, köztük a relaxáció, a biofeedback és a kognitív viselkedésterápia."

A Psychology Health and Medicine szaklapban közzétett kutatásban, melyet a Berni Egyetemmel együttműködve végeztek, 300 olyan beteget vizsgáltak, akik hátfájdalom epizód miatt fordultak családorvosukhoz. A pácienseket hat hétig követték nyomon. Azok, akik a konzultáció időpontjában depressziós tüneteket mutattak, magasabb hátfájdalomértéket mutattak az utánkövetés harmadik hetében. Az ilyen hátfájdalomban szenvedő betegek nagyobb valószínűséggel tapasztaltak depressziós tüneteket az utánkövetés hatodik hetében.

Melloh professzor szerint a depresszió és a hátfájdalom kölcsönös viszonyának ismerete sokat segíthet a kezelések hatékonyságának fejlesztésében.