HáziPatika.com

Kiszámítható a menopauza kezdete

Egy képlet segítségével előre meg lehet mondani, mikor jön el valakinél az utolsó menstruáció ideje, ami a menopauzába lépő nők esetében mind a csontritkulás, mind a szívbetegségek kockázatának növekedését eredményezheti - számolt be egy friss tanulmány. A képletet két hormon, a petefészekben található ösztradiol és az agyban levő tüszőérést stimuláló hormon (FSH) segítségével állították fel. Ezek változó szintje sok mindent elárul a szakemberek számára, hiszen a menopauza idején előbbi lecsökken, míg utóbbi megemelkedik a nők szervezetében.

Amint arról a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem tudósai a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című lapban beszámoltak, a jelenlegi módszerek, melyekkel meghatározzák egy nőnél a menopauza várható idejét, nem igazán pontosak, ezért volt szükség egy megbízhatóbb eljárásra. A tanulmányt készítő dr. Gail Greendale, az Egyetem David Geffen Orvosi Iskolájának munkatársa hozzátette, ha a további kutatások is sikerrel járnak, a nők hamarosan az interneten keresztül is ki tudják deríteni, mennyi idejük van még hátra utolsó menstruációjukig.

Ennek azért van nagy jelentősége, mert a menopauza előtti évben a legtöbb nőnél megnő a csontritkulás és a szívbetegségek esélye. A képlet segítségével időben tenni tudnának ezek ellen kezelőorvosuk segítségével.