HáziPatika.com

A menopauza tüneteit kezelő hormonterápiáról

A menopauza tüneteinek enyhítésére alkalmazott hormonterápiával kapcsolatban az utóbbi években több tanulmány vetett fel kérdéseket, a bizonytalanságot most egy számos orvoscsoport részvételével megfogalmazott konszenzusos közlemény oszlatja el. A kérdés tisztázására a Nemzetközi Menopauza Társaság, az Európai Menopauza és Andropauza Társaság, a Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány, az Endokrinológiai Társaság, a Reprodukciós Orvostudomány Amerikai Társasága, az Észak-amerikai Menopauza Társaság és az Ázsia Csendes-óceáni térségének Menopauza Szövetsége vállalkozott - ismertette a MyHealthNewsDaily honlapon megjelent cikk.


Közleményükben leszögezik, hogy a hormonpótló terápia a leghatékonyabb kezelés a menopauza tünetei, köztük a hőhullámok vagy alvási problémák enyhítésére, ugyanakkor a terápia kockázatokkal jár, így alkalmazását minden esetben személyre szabottan kell megvizsgálni. Egy évtizeddel ezelőtt egy nagyszabású tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a kombinált (ösztrogént és progeszteront is tartalmazó) hormont szedő, menopauzán átesett nőknél mintegy 25 százalékkal nőtt a mellrák kockázata. Az eredmény olyan megdöbbentő volt, hogy a kutatást azonnal berekesztették, az orvosok pedig változtattak a korábbi gyakorlaton.

A közös közlemény megállapítja, hogy miközben a terápia kockázatokkal jár, a hatvan év alatti és a kevesebb, mint tíz éve a menopauzán átesett nőknél mégis több a haszna, mint amennyi a rizikója. A megemelkedett mellrákkockázat egyébként, úgy tűnik, megszűnik a kezelés befejezése után pár évvel. "A kezeléssel kapcsolatos döntést az orvosaal való konzultáció után lehet meghozni. A kezelés megfelelő alkalmazása számottevően több haszonnal jár, mint amennyi ártalmat okozhat" - jelentette ki Tobie de Villiers, a közleményt jegyző Nemzetközi Menopauza Társaság elnöke.

Az orvosok a hormonpótló terápia alacsony dózisát javasolják az olyan nők esetében, akiknél a menopauza tünetei a vagina szárazságában, illetve a nemi érintkezés közben tapasztalt fájdalomban merülnek ki. Egyáltalán nem javasolják viszont olyan nőknél, akiknek mellrákja volt. A washingtoni Nemzeti Egészségügyi Intézet állásfoglalása szerint a kezelés mellett döntő nőknek a lehető legrövidebb ideig, a lehető legalacsonyabb dózisban kell a terápiában részesülniük, és félévente ellenőrizni kell, hogy szükség van-e még a kezelés folytatására.

Animáció: HáziPatika.com