HáziPatika.com

Memóriazavarok menopauza után

A vér olyan jeleket hordozhat, amelyek előre jelezhetik, hogy a változókoron átesett nők ki lesznek-e téve olyan agyi károsodások kockázatának, amelyek memóriazavarok kialakulásához vezethetnek, vagy akár az agyérgörcs kockázatát is megnövelhetik - a Mayo Klinika legújabb kutatása szerint. A kutatás kimutatta, hogy a vér rögösödési hajlama hozzájárulhat a fehérállományi hiperintenzitás nevű agyi károsodásokhoz.


A Neurology februári számában megjelent tanulmányban 95 ötvenhárom év átlagéletkorú nőt vizsgáltak, akik nemrég estek át a menopauzán. A kutatás kezdetén a résztvevők agyát MR-vizsgálatnak vetették alá. Ezt követően placebót, orális hormonkezelést, illetve hormontartalmú bőrtapaszt kaptak. A következő négy évben időszakosan újabb MR-vizsgálatoknak vetették alá a résztvevőket.

A kutatás során a trombogén mikrovezikulák, vagyis a vérrögöt nagyobb valószínűséggel létrehozó vérlemezkék magasabb szintjével rendelkező nők esetében nagyobb valószínűséggel növekedtek a fehérállományi hiperintenzitások, amelyek memóriavesztéshez vezethetnek. "Az eredmények arra utalnak, hogy a vér rögösödési hajlama egy sor olyan eseményhez járulhat hozzá, amelyek agykárosodás kialakulásához vezethetnek azokban a nőkben, akik a közelmúltban estek át a menopauzán" - magyarázta a tanulmány szerzője, Kejal Kantarci. "Ha megakadályozzuk azt, hogy a vérlemezkék kifejlesszék ezekek a mikrovezikulákat, ezzel megelőzhetjük a fehérállományi hiperintenzitások előrehaladását az agyban."

Animáció: HáziPatika.com