HáziPatika.com

Romló hallás - hanyatló szellem

Azoknál az idős embereknél, akik hallásproblémákkal küzdenek, gyorsabban indul meg a mentális hanyatlás, mint azoknál, akiknek nincs gondjuk a hallásukkal - erre az eredményre jutott egy friss kutatás. A vizsgálatok azt mutatták, hogy előbbieknél hat év alatt sokkal nagyobb mértékben romlottak a mentális készségek, mint utóbbiaknál.

Amint arról Daniel Polley, a Massachusetts Szem és Fül Kilinika, valamint a Harvard Egyetem Orvosi Karának munkatársa beszámolt, egyelőre tisztázatlan az idegek azon működési elve, mely a hallásromlást és a demenciát összekapcsolja. Az viszont biztos, hogy az időseknek komolyan kell venniük a hallásukban bekövetkező romlást, mert annak súlyosabb következményei is lehetnek.


A JAMA Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány során a szakemberek közel kétezer, hetvenes és nyolcvanas éveikben járó idős embert követtek nyomon, akik a vizsgálat kezdetekor még semmiféle jelét nem mutatták emlékezetzavarnak, többségüknél azonban fennállt valamilyen fokú halláskárosodás. A rákövetkező hat év során azonban 609 személynél jelentkezett valamilyen mentális probléma, vagy az emlékezet, vagy a koncentrációs képesség, vagy a nyelvi készség terén, és mindez 24 százalékkal nagyobb eséllyel volt kimutatható azoknál, akiknek hallásgondjuk is volt. A szakemberek úgy vélik, a hallásproblémákkal küzdők átlagosan nyolc év alatt érnek el olyan fokú mentális hanyatlást, amit ép hallású kortársaik tizenegy év alatt.

A kutatást vezető dr. Frank Lin, a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának fülésze és járványtani szakértője úgy véli, a hallás elvesztése közvetlenül okoz valamiféle romlást az agyfunkciókban, ám a pontos magyarázat még ismeretlen. Az egyik lehetőség, hogy a hallásproblémával küzdő idősek visszavonultabban élnek, és inkább kerülik a társaságot, mivel kényelmetlen, ha nem hallják a többiek beszélgetését. Ennek viszont azért van jelentősége, mert korábbi tanulmányok már rávilágítottak, hogy a magányos, társadalmilag elszigetelt embereknél nagyobb a demencia esélye. Egy másik magyarázat az lehet, hogy a megromlott hallás következtében az agy nagyobb erőforrást kénytelen bevetni a fül irányába, ami viszont azzal jár, hogy a többi területről ki kell vonni az erőit.

Sok idős embert érint a halláskárosodás, ám mivel ez fokozatosan kialakuló probléma, sokszor nem az illető maga, hanem a környezete veszi észre, hogy baj van. A hallás javítására többféle eszköz és hallókészülék áll rendelkezésre, de annak kiderítéséhez, hogy vajon a hallás kezelése következtében lelassul-e a mentális hanyatlás, még további vizsgálatokra lesz szükség.

Animáció: HáziPatika.com