HáziPatika.com

A sportolók agya nagyobb?

A testmozgást jobban kedvelő egyedeknek nagyobb a középagyuk. Legalábbis az egereknél ez így van - állapították meg a Kaliforniai Egyetemen (Riverside) dr. Theodore Garland és munkatársai. Olyan kísérleti egerek agyát elemezték, melyek ketrecében futókereket tartottak. A Journal of Experimental Biology januári számában közölt tanulmány szerint a sportos állatok középagyának térfogata mintegy 13 százalékkal meghaladta a kontroll egyedekét.

A munkacsoport mintegy húsz éve szelektálja azokat az egyedeket, amelyek nagy aktivitást mutatnak a futókerékben, ez a tenyésztési kiválasztás mintegy 65 generáció óta tart. A vizsgálat alapvetően két régióra terjedt ki: a kisagyra, mely alapvető a mozgáskoordináció szempontjából, illetve az agy egyéb részeire. A két rész tömegét egymástól függetlenül mérték. A középagynak számos érző és mozgást irányító magja van, alapvető a megelégedés, a tanulás és a motiváció szempontjából. A sportosság alapján szelektált populációban e terület tömege és térfogata nagyobb volt, ezt képalkotók segítségével is bizonyították. Mindazonáltal, a teljes agyat tekintve a különbség nem bizonyult szignifikánsnak.

Érdekes kérdés, hogy a középagy ilyen változása ok-e vagy okozat. Erre Garland doktor szerint olyan utánkövetési vizsgálat adhatja meg a választ, amikor újszülöttek agyát vizsgálnák képalkotóval. Ilyen vizsgálat segítségével azt is meg lehetne állapítani, hogy a középagy méretét öröklött genetikai vagy környezeti tényezők befolyásolják.