HáziPatika.com

Így hat a fák pusztulása az emberek egészségére

Az Amerikai Erdészeti Szolgálat (USFS) legfrissebb tanulmányában azt vizsgálták, hogyan hat a fák pusztulása az emberek egészségi állapotára. Geoffrey Donovan, a USFS északnyugati részlegének kutatója munkatársaival azt vizsgálta: miként hatott az ország keleti és középnyugati részében élők egészségére százmillió fa elpusztulása, ami jelentős változásnak tekinthető a természetes környezetben.

A ScienceDaily.com hírportál közlése szerint összesen 15 szövetségi állam 1296 megyéjének adatait tekintették át az 1990 és 2007 közötti időszakból. Azokat a területeket vették vizsgálat alá, ahol elszaporodott a kőrisfákat megfertőző, eredetileg Ázsiából származó smaragd kőris kéregbontó (Agrilus planipennis) bogár.

Az adatok alapján kiderült, hogy a szóban forgó megyékben 15 ezerrel több szív- és érrendszeri zavarokból származó haláleset következett be azokhoz a területekhez képest, ahol a kőrisfák nem pusztultak ki. A légzőszervi betegségek hatezerrel több áldozatot mutattak ki az érintett körzetekben.