HáziPatika.com

Szívroham után - depresszió

A szívinfarktust túlélők között az első fél évben háromszor akkora valószínűséggel alakul ki depresszió, mint a nem szívbetegekben - derült ki egy nemrég nyilvánosságra hozott vizsgálat eredményeiből. A kezeletlen depresszió rossz prognózissal jár, a következmény további szívroham, vagy akár szívhalál is lehet. A Frontiers in Psychology oldalain megjelent vizsgálat szerint a szívinfarktuson átesettek körében mért magasabb depressziós arány okai eleddig nincsenek tisztázva.

Claus Vögele professzor (Luxembourgi Egyetem) és munkatársai harminchat szívbeteget kérdeztek ki a szívinfarktust követő 5-15. napon, 6-8. héten, majd hat hónappal később. Rákérdeztek a fáradtságra, az általános egészségi állapotra, egyes betegségtünetekre, továbbá a munkát és a családi életet meghatározó tényezőkre. A kérdőív és a klinikai tünetek alapján depressziós skálát állítottak fel.


A tanulmány elsőként bizonyította, hogy az újabb szívinfarktustól való félelem egyenes úton növeli a depresszió kialakulásának valószínűségét. Ha a szívinfarktust súlyos szorongásként élik meg, az könnyen depresszióba torkollik.

Másrészt amennyiben a betegek inkább saját felépülésükre fókuszáltak, a depresszió kockázata csökkent. Ezen eredmények megerősítik a pozitív életszemlélet fontosságát, még az olyan drámai, életveszélyes esemény után is, mint a szívroham. A tanulmány aláhúzza a szívinfarktuson átesett betegek esetén a depresszió megelőzésének fontosságát.

Animáció: HáziPatika.com