HáziPatika.com

Könnyen szűrhető a szklerózis multiplex

Egy egyszerű szemvizsgálat segítségével gyorsan és könnyen ki lehet szűrni a szklerózis multiplexet - számolnak be a szakértők a Neurology legújabb számában. Az optikai koherencia-tomográfiás (OCT) vizsgálat a retina vastagságát méri. Mindössze néhány percig tart, és az orvosi rendelőkben is elvégezhető.

A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem 164 szklerózis multiplexes beteg részvételével végzett kísérletéből kiderült, hogy akiknek retinája megvastagodott, azoknál korábban alakult ki szklerózis multiplex, továbbá a betegség aktívabb volt. A szakértők azonban hozzátették, hogy az eredmények alátámasztásához, illetve a szűrővizsgálat gyakorlati hasznának megállapításához további, nagyobb szabású és hosszabb kísérletekre lesz szükség. A mostani kutatás két évig követte a betegekben a betegség előrehaladását.


A szklerózis multiplex az agy és a gerincvelő idegsejtjeit érinti, az izommozgásban, az egyensúlyozásban és a látásban okoz zavarokat. A betegség következtében az idegeket védő mielinhüvely károsodik, ez sérülékennyé teszi az idegeket. A betegség gyógyíthatatlan, de kezeléssel lassítható az előrehaladása. A szklerózis multiplex nehezen figyelhető meg, mert lefolyása nagyon változatos, és kiszámíthatatlan. Az agyi képalkotó vizsgálatok ugyan kimutathatják a gyulladást és a hegesedést, az viszont nem egyértelmű, milyen korán következhetnek be a betegség során ezek az elváltozások, és pontosan visszaadják-e a folyamatosan zajló károsodást. A kutatók ezért más vizsgálati módszereket keresnek, és úgy vélik, az OCT is pályázhat erre a szerepre.

Az OCT a retinában lévő idegrostok vastagságát méri. A retinában lévő idegsejteket az agy többi részében lévő idegsejtektől eltérően nem borítja mielin hüvely, ezért a kutatók úgy vélik, megmutathatják a szklerózis multiplex okozta legkorábbi károsodást. A kísérletből kiderült, hogy a szklerózis multiplex visszaesését tapasztaló betegekben sokkal gyorsabban vastagodik a retina, mint azokban a szklerózisos betegekben, akik nem tapasztalnak visszaesést. Azoknál is gyorsabb vastagodás figyelhető meg, akiknek fogyatékossági szintje emelkedett.

A kutatás vezetője, Dr. Peter Calabresi szerint OCT vizsgálattal kimutatható a szklerózis multiplex előrehaladásának sebessége.

Animáció: HáziPatika.com