HáziPatika.com

A falánkság megrövidíti az életet, ki lehet számolni

Az ünnepi időszak velejárója a bőségesen terített asztal, ám a gasztronómiai örömök túlzásba vitele több órával is megrövidítheti az életet - derül ki egy nemrég publikált szakmai cikkből, amelyet a British Medical Journal online változatában tettek közzé. Az olyan tevékenységek, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a vörös húsok választása és a tévénézés az év bármely szakában képesek arra, hogy legalább félórát lefaragjanak a várható élettartamból. Ezzel szemben minden olyan napon, amikor az italozást legfeljebb egy adagra korlátozzuk, sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, illetve edzünk, akár két órával is meghosszabbodhat az életünk.

David Spiegelhalter, a Cambridge-i Egyetem statisztikusa szemléletes módot keresett arra, hogy bemutassa, pillanatnyi döntéseink milyen hatással vannak a várható élettartamunkra. Ennek érdekében úgynevezett "mikroéletekre", azaz félórás időintervallumokra osztotta a felnőtt létet. 35 éves korban egy-egy ilyen az egész múlt egymilliomodát jelenti.

Egy mikroélet, tehát fél óra a várható élettartamból könnyedén elveszíthető. Két szál cigaretta, öt kilogrammnyi túlsúly, a nap második vagy harmadik alkoholos itala, kétórányi tévénézés, esetleg egy hamburger elfogyasztása is elég hozzá. Szerencsére a folyamat kétirányú lehet, tehát a mikroéletek számát gyarapítani is lehet.

Az élettartamot növelő tényezők egy részét aligha tudjuk befolyásolni: nőnek lenni naponta 4 mikroéletnyi előnyt ad, svédnek vagy orosznak születni férfiaknál naponta 21-et tesz hozzá, és 2010-ben élni 1910 helyett 24 óránként 15-öt.

Ez a közlésforma lehetővé teszi, hogy a nem szakmai közönség átlássa a lényeget - mégpedig a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát a napi döntéseink fényében. "Minden olyan nap, amikor elszívunk 20 szál cigarettát, 24 helyett 29 órával visz közelebb a véghez" - magyarázza Spiegelhalter professzor.