HáziPatika.com

Csak semmi pánik, egyen nyugodtan

Töltött káposzta, bejgli, szaloncukor - ki tudna ennyi finomságnak ellenállni? Pedig egy átlagos karácsonyi vacsora körülbelül 1000 kalóriát tartalmaz, amihez még az egész napos dőzsölést hozzávéve körülbelül 3500-4000 kalóriát is elfogyaszthatunk.Bár a legtöbben aggódnak, hogy az ünnepi időszak alatt mennyit fognak hízni, a Birmingham Egyetem kutatói szerint indokolatlan ez a pánik.

Dr. Andrew Blannin, az egyetem szakértője szerint az embereknek nem kellene annyit aggódniuk a karácsony miatt. Az alkoholfogyasztást azonban érdemes mérsékelni, hiszen sokan bele sem gondolnak, de egy pohár pezsgő 100 kalóriát tartalmaz, így az iszogatás is hozzájárul az ünnepi elhízáshoz. "Karácsony után eljön az ideje, hogy számba vegyük a kalóriafogyasztásunkat és az energiaégetést. A legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a diéta rövid távon hatásosabb, hosszú távon pedig az edzés segíthet" - magyarázta a szakember.

A legtöbb ember egyébként lassan, évek alatt hízik el, a kilók szinte észrevétlenül rakódik rá. Ez ellen pedig segíthet a séta is, amivel egy kilométer alatt 60 kalóriát is elégethetünk.