HáziPatika.com

A legkisebb stroke is károsítja az agyat

A San Diegó-i Kalifornia Egyetem legújabb kutatása szerint már egyetlen apró agyi ér elzáródása károsíthatja az idegszövetet, és még a viselkedést is megváltoztathatja. Ezeket a következményeket azonban egy már alkalmazásban lévő gyógyszerrel mérsékelni lehet, mert olyan kezelést tesz lehetővé, amely lelassíthatja annak a fajta demenciának az előrehaladását, mely az agysejteket tápláló hajszálerek halmozódó károsodásával áll összefüggésben.

A Nature Neuroscience decemberi számában megjelent kísérletben az egyetem kutatói Andy Y. Shih vezetésével lézerfénnyel véralvadást idéztek elő patkányok agyi hajszálereinek meghatározott pontjain. Amikor egy hét múlva újra vizsgálták az agyukat, olyan apró lyukakat fedeztek fel, amelyek arra a kiterjedt károsodásra hasonlítottak, amelyek gyakran a felboncolt demenciás betegek agyában láthatók.Ezek a mikroléziók túl kisméretűek ahhoz, hogy hagyományos MR-vizsgálattal ki lehessen mutatni. David Kleinfeld kutató elmondta, nem volt egyértelmű, vajon ez a fajta károsodás jár-e bármilyen következménnyel, de a diagnosztikai eszközök fejlődésével egyre több bizonyíték utalt rá.

A kísérletben a szomjas patkányokat arra idomították be, hogy sötétben átugorjanak az egyik platformról a másikra a vízért. A távolságot a bajszukkal érzékelik, és az egyetlen bajuszszálra korlátozással egészen kis agyi területre szűkítették a viselkedéssel összefüggő kapcsolatot. Amikor gátolták az egyes mikroereket, amelyek az agysejtek azon oszlopát táplálták, amely az egyetlen megmaradt bajuszszáltól eredő jelzésekre reagál, a patkányok mégis átugrottak a másik platformra, amikor a rés szűk volt. Amikor azonban a szakadék nagyobb lett, mint amit az orrukkal be tudtak fogni, nem ugrottak. Az Alzheimer-kórral összefüggő memóriazavar egyik aspektusának lelassítására szolgáló memantin hatóanyag azonban mérsékelte ezeket a hatásokat. A gyógyszert kapott patkányok átugrották a bajuszméretű szakadékot, és agyuk a károsodás kevesebb jelét mutatta.

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy már egy kis agyi érkatasztrófa is fogyatékosságot eredményezhet - magyarázta Patrick D. Lyden, a tanulmány társszerzője. - Félő, hogy a kis agyérgörcsök a betegeinkben hosszú távon hozzájárulnak az olyan betegségek kialakulásához, mint a demencia és az Alzheimer-kór."