HáziPatika.com

Elkészült a legnagyobb hazai online műtárgygyűjtemény

Mintegy 100 ezer műtárgy vált online megtekinthetővé, kutathatóvá a Néprajzi Múzeum fejlesztése révén. A látványos és könnyen kezelhető, mai felhasználói igényeknek megfelelő felületen a Néprajzi Múzeum 60 ezer műtárgyat és 38 ezer fényképet, nyomatot és rajzot tesz közzé képpel ellátott adatbázisrekord formájában.

Az online műtárgygyűjtemény a Néprajzi Múzeum honlapján keresztül és közvetlenül is elérhető. A páratlan néprajzi forrásanyag lehetőséget teremt a szakmai és a laikus érdeklődők számára a virtuális kutatásra, keresésre, böngészésre és szörfözésre a XVIII-XX. századi hagyományos paraszti kultúrát, az európai és az Európán kívüli népek legnagyobb tárgy- és dokumentumállományát képviselő hazai múzeumi gyűjteményben.

Az adatbázis felülete magyar és angol nyelvű, az általános eligazodást keresési segédletek, egyszerű és összetett keresési lehetőség, valamint a Nagyító című tematikus válogatás segíti. Az online adatbázis sajátossága, hogy egy kattintással összekapcsolhatók a műtárgyak és a különböző képi ábrázolások, megjeleníthető bármilyen szempontú szűrés, és lehetőség van az online párbeszédre, kommentelésre is. "A fejlesztés a Néprajzi Múzeumban közel 10 éve folyó, a hazai muzeológiában egyedülálló műtárgy-digitalizálási tevékenység eredményességét tükrözi" - közölte az intézmény.