HáziPatika.com

Ha az ember melegségre vágyik...

Ha meghallgatunk egy régi dalt, vagy a múlton merengünk, úgy érezhetjük, hogy fizikailag is felmelegedtünk - az Emotion folyóiratban megjelent új tanulmány szerint. Érdemes tehát elővenni a régi fotóalbumot, ha a fűtés és a forró tea ellenére is fázunk, mivel a szívmelengető emlékek szó szerint is felmelegíthetnek. A Southampton Egyetem kutatói szerint ez a jelenség azzal magyarázható, hogy az ilyen érzelmek az agy azon területére hatnak, amely a hőérzetünket is befolyásolja.

A kutatók öt kísérletet végeztek el a témában. Önkénteseket arra kértek, hogy egy hónapon át naponta hallgassanak zenét, vagy nézegessenek régi képeket. Volt olyan kísérlet is, ahol nosztalgikus zenehallgatást és a képnézegetést azzal is kombinálták, hogy három különböző hőmérsékletű (20, 24, és 28 Celsius fokos) szobába küldték a résztvevőket. Az eredmények alapján mindkét verzió bevált, a résztvevők annak ellenére, hogy hidegebbre fordult az idő, kevésbé fáztak, és valóban meleget éreztek.

A szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy a hőmérséklet érzékelése szubjektív, vagyis a hideg ellenére is érezhetünk melegebb hőmérsékletet. Úgy vélik, további kutatásokra van szükség, hogy kiderítsék, vajon más fiziológiai állapotot, kényelmet is fenntarthatunk-e ilyen egyszerű módszerekkel.