HáziPatika.com

Klóros víztől élelmiszer-allergia?

Az ivóvíz klórozása során keletkező diklórfenolok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több embernél jelentkezik élelmiszer-allergia - vélik amerikai kutatók. A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem munkatársai tanulmányukban azt találták, hogy gyakoribb volt az élelmiszer-allergia azoknál az embereknél, akik vizeletében magasabb volt a rovarirtó szerekben is alkalmazott diklórfenolok szintje.


Egy 2005-2006-ban készült nagyszabású amerikai egészségügyi felmérésben megállapították, hogy a bevont mintegy 10 ezer ember közül minden negyediknek, 2548 embernek a vizeletéből kimutatható volt diklórfenol. Ebből a csoportból 2211 embert vontak be a mostani tanulmányba, amelynek eredményét az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című szakfolyóiratban ismertették.

A vizsgált emberek közül négyszáztizenegynek volt élelmiszer-allergiája és ezeregyszáztizenhatnak környezeti allergiája. Az elemzés azt mutatta, hogy 80 százalékkal gyakoribb volt az élelmiszer-allergia azoknál (a felső negyed), akiknél a legmagasabb diklórfenolszintet mérték az alsó negyedbe került résztvevőkhöz képest.

A csapvizet helyettesíthetjük ugyan palackozott vízzel, ám máshonnan is jut a szervezetünkbe a diklórfenolokból. "Egyéb diklórfenolforrások, például a rovarölővel kezelt gyümölcsök és zöldségek nagyobb szerepet játszhatnak az élelmiszerallergia kialakulásában" - idézte Elina Jerschow allergológust, a kutatás vezetőjét az EurekAlert című amerikai tudományos portál.

Animáció: HáziPatika.com