HáziPatika.com

Más a női és a férfi Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kór más-más tünetekkel járhat férfiak és nők esetében. Az egyre szélesebb körben terjedő, nemre specifikus gyógyászat már nemek közti különbségeket mutatott ki a szívbetegségek és más egészségügyi problémák terén. A legutóbbi eredmények értelmében átalakulhat a betegség diagnosztikája és kezelésmódja. Az erről szóló beszámolót az Észak-Amerikai Radiológus Társaság éves gyűlésén tették közzé Chicagóban.

Az Alzheimer-kóros betegek agya elsorvad, illetve összezsugorodik. A kutatás során 109, frissen diagnosztizált beteg MRI-felvételét hasonlították össze. Kiderült, hogy a sorvadás a nőknél előbb jelentkezik, mint a férfiaknál, és náluk erőteljesebb a szürkeállomány pusztulása is a felismerést megelőző évben, ugyanakkor a férfiaknak tapasztaltak több gondot a gondolkodási képességek terén. Sőt, a szürkeállomány pusztulása nem is ugyanazokon az agyi területeken jelentkezett.


"Közismert, hogy a hippokampusz területén bekövetkező veszteség a kognitív funkciók visszaesésével jár, de ez a férfiaknál kifejezettebb, mint a nőknél" - mondta el a kutatás vezetője, dr. Maria Vittoria Spampinato, a Dél-Karolina Egyetem Orvosi Karának radiológus adjunktusa. A hippokampuszban alakul ki, szerveződik és tárolódik az emlékezet. "A következő lépésben össze kell vetni az agyállomány-veszteséggel kapcsolatos információt a betegség egyéb markereivel, hogy más szempontból is eltér-e a betegség a két nem esetében, vagy ez csak az agyállományra igaz."

Dr. Clinton Wright, a Miami Egyetem Evelyn F. McKnight Agykutató Intézetének tudományos igazgatója szerint még túl korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a nemi különbségekből. "További információk kellenének ahhoz, hogy tudjuk, a tapasztaltak a nemi különbségeknek tudhatók be, vagy más tényezőknek. Nem tiszta például, hogy rögzítették-e a kutatók az életkort. Ha a vizsgált nők idősebbek voltak, akkor erőteljesebb állománypusztulás következhetett be náluk - vélekedett. - A nők nagyobb mértékű sorvadása és a férfiak rosszabb mentális funkciója szintén nehezen magyarázható. Az ember azt várná, hogy a rosszabb kognitív funkciók mögött áll a fokozottabb atrófia, hacsak valami más faktor, például az erek károsodása nem áll az eltérések hátterében."

Animáció: HáziPatika.com