HáziPatika.com

Időskorban másként olvasunk

Egyedülálló kutatás mérte fel a fiatalok és idősek szemmozgását olvasás közben, amely során kiderült, hogy a szófelismerés mintázata változik az életkorral. A Leicesteri Egyetem pszichológusai megvizsgálták a különböző életkori csoportok olvasási szokásait, és kimutatták, hogy életünk során ez változásokon megy keresztül. A pszichológia kar kutatócsoportja innovatív módszert használt: digitálisan manipulált szöveget és a szemmozgások precíz mérését. Így újfajta betekintést nyerhettek abba, hogy a fiatalok és az idősebbek eltérő vizuális kulcsokat használnak olvasás közben, melyről a Psychology and Aging számolt be.

A digitális technika segítségével a szöveget elmosódottá varázsolták, máskor egyes betűelemeket erősen kiemeltek. A precíz vizsgálati eljárás segítségével kiderült, hogy a 18-30 év közöttiek könnyebben olvasták a szöveget a finom vizuális részletek jelenlétében, a 65 év feletti idősek számára azonban ez nehézséget jelentett. Ők az elmosódott szöveggel boldogultak jobban. Ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy az idősek máshogy olvasnak, és inkább a holisztikus tényezőkre támaszkodnak, mint amilyen például a szó alakja.  

A kutatás fontos szerepet játszik annak megértésében, hogy az időseknek miért támadnak olvasási nehézségeik. Dr. Kevin Paterson a Leicesteri Egyetemről elmondta: "az eredmények megmutatták, hogy az idősek problémái valószínűleg a vizuális érzékenység csökkenéséből fakadnak, különösen, ami a részleteket illeti. Még viszonylag ép látás esetén is optikai változások mennek végbe, illetve átalakul az ingerközvetítés is. Azt is kimutattuk azonban, hogy ez a korosztály is ugyanolyan pontossággal olvas, mint a fiatalabb generáció. Habár az öregedés fontos változásokkal jár az olvasási szokások terén, az erre adott adaptív válaszok segítenek a hatékony olvasásban és szövegértésben."

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy miként érintik az olvasás képességét a normál öregedéssel együtt járó változások az agyban és a szemben. "Ahogy öregszünk, veszítünk a vizuális érzékenységből, különösen, ami a finom részleteket érinti. Ez normál látás esetén is bekövetkezik, sem szemüveggel, sem más segédeszközzel nem lehet korrigálni" - vélekedtek a kutatók. "A hatékony olvasás képessége alapvető fontosságú a modern társadalmi életben. Az életkorral járó látászavar kihívást jelent a mindennapokban és fontos tényező lehet a társas elszigetelődésben is. Az olvasási nehézség erősen rontja az életminőséget és meggátolhatja a kereső tevékenységet. Az elöregedő nemzetek és az egyre feljebb kúszó nyugdíjkorhatár miatt világosan belátható, hogy ezek a problémák súlyos hatássak lehetnek a társadalomra és a gazdaságra, ezért egyre fontosabbá válhat ezen terület további feltárása."