HáziPatika.com

Elhunyt a szervátültetés egyik úttörője

93 éves korában elhunyt az emberi szervátültetés terén végzett úttörő munkájáért korábban Nobel-díjjal jutalmazott Dr. Joseph Murray. 1954 decemberében elsőként hajtott végre sikeres veseátültetést egy egypetéjű ikerpáron, az ő munkája jelölte ki az utat az azóta végzett több tízezer sikeres emberi szervátültetés számára.

Murray a II. világháború alatt tanulta ki a szakmát és akkoriban főként súlyosan megégett katonákat kezelt. A bőrátültetésen átesett katonák kezelésekor rájött, hogy a transzplantációnál a legnagyobb problémát az immunrendszer jelenti, mert hajlamos kilökni az idegen szövetet.

A bostoni Peter Ben Brigham Kórházban ő és kollégái sikerrel hajtottak végre vesetranszplantációt kutyákon, majd 1954-ben egy új műtéti eljárás segítségével eltávolították a 23 éves Ronald Herrick egyik veséjét és átültetették ikertestvére, Richard testébe, aki veseelégtelenségben szenvedett. Richard ezek után még 8 évet élt.

1962-ben az immunszupresszáns gyógyszerek megjelenésékor Dr. Murray sikerrel végzett szervátültetést egymással rokoni kapcsolatban nem álló embereknél is. Dr. Murray 1990-ben Dr. E. Donnal Thomassal, a csontvelő átültetés atyjával közösen kapta meg az orvosi Nobel-díjat. Dr. Murray mélyen vallásos ember volt. "A munkám egyben ima is, amit minden reggel a Teremtőnek ajánlok" - nyilatkozta 2001-ben a Harvard University Gazette című lapnak.

Ugyanabban a kórházban hunyt el, ahol történelmi jelentőségű műtéteit végezte. "Múlt csütörtök éjjel szenvedett agyvérzést külvárosi otthonában" - jelentette be a kórház szóvivője.