HáziPatika.com

A halláskárosodás és a cukorbetegség kapcsolata

A cukorbetegséggel küzdő betegek között jóval magasabb a halláskárosodások előfordulása, mint a nem cukorbeteg pácienseknél - egy nemrég az Endokrinológiai Társaság Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM) című orvosi szaklapjában megjelent tanulmány szerint. A tudósok állítják, hogy a kutatási eredmények függetlenek a korral járó halláskárosodástól és a környezeti zajártalmaktól.


Az 1995 és 2004 közötti időszakban a halláskárosodások előfordulási aránya több mint duplájára nőtt. Járványtani megfigyelések alapján az is világos, hogy jelentősen emelkedett az olyan halláskárosodással összefüggő betegségek előfordulása is, mint a depresszió és a demencia. A közelmúltban egyes kutatásoknak sikerült kapcsolat kimutatniuk a cukorbetegség és a halláskárosodás között, de ezek az eredmények nem minden esetben voltak meggyőzőek.

"A halláskárosodás és a cukorbetegség kapcsolata erősen vitatott, de sokan hisznek benne, hogy a kórosan magas vércukorszint annyira károsíthatja a belső fülben található vérereket és idegeket, hogy az idővel súlyos halláskárosodáshoz vezethet - jelentette ki Chika Horikawa, a japán Niigata Egyetem munkatársa, a mostani kutatás vezetője. - A kutatásunkban részt vett cukorbetegeknél több mint kétszer akkora volt a halláskárosodás előfordulása, mint a cukorbetegség nélkül élőknél."

A mostani tanulmány 13 korábbi kutatás metaanalízisének eredményeképpen született meg (összesen 20 194 páciens adataiból). Az esetleges halláskárosodást tisztahang-audiometriával 2kHz-nyi frekvenciahatár mellett mérték fel a tudósok. A cukorbetegség és a halláskárosodás előfordulása közötti kapcsolat azok után is megmaradt, hogy a tudósok figyelembe vettek más tényezőket is (kor, nem, zajos lakókörnyezet). "Eredményeink alapján világos, mekkora szükség lenne a diabéteszes páciensek hallásvizsgálattal való szűrésére, hiszen ezzel megelőzhetőek lennének az olyan, halláskárosodással is összefüggő betegségek, mint a depresszió és a demencia" - foglalta össze Chika Horikawa.

Animáció: HáziPatika.com