HáziPatika.com

A húst evő nők inkább kapnak mellrákot

Vörös húsok és baromfihús fogyasztása fehér nőkben növelheti az emlődaganat kockázatát - merikai kutatók szerint. Az Amerikai Rákkutató Intézet washingtoni konferenciáján közzétett kutatás vezetője, dr. Elisa Bandera, a New Jersey-i Rákkutató Intézet munkatársa elmondta, hogy míg a húsfogyasztás és az emlőrák közötti összefüggést vizsgáló korábbi kutatások csak a fehér nőket vették számításba, addig a mostani kutatáshoz 976 emlődaganatban szenvedő fekete és 873 fehér nőt, valamint 1165 egészséges fekete, és 865 egészséges fehér nő adatait elemezték kérdőívek segítségével.


Az eredmények azt mutatták, hogy a fehér nők körében a legtöbb feldolgozatlan vörös húst és baromfihúst fogyasztók esetében magasabb volt az emlőrák kockázata, mint azokéban, akik a legkevesebbet fogyasztották. Különösen igaz volt ez az összefüggés a változókor előtt lévő nőkre. A fehér nőkben minden heti 50 dekagrammal több vörös hús, és minden heti 20 dekagrammal több baromfihús fogyasztása növelte az emlődaganat kockázatát. A fekete nők esetében viszont nem mutattak ki ilyen összefüggést.

A tanulmány vezető szerzője, Urmila Chandran úgy véli, az eredmények összhangban állnak az Amerikai Rákkutató Intézet jelenleg érvényben lévő ajánlásával. Ez azt javasolja a fehér nőknek, hogy vöröshús-fogyasztásukat próbálják heti 50 dekagramm alá csökkenteni.

Animáció: HáziPatika.com