HáziPatika.com

Idősebb korban nehezebben terjed tovább a végbélrák

Fiatalabb betegekben nagyobb esély van arra, hogy a végbélrák a környező nyirokcsomókra is ráterjed - a Fox Chase Rákközpont munkatársainak vizsgálata szerint. A témával foglalkozó előadás az Amerikai Onkoradiológiai Társaság éves tudományos találkozóján hangzott el.


Minél inkább hajlamos a vastagbélrák nyirokcsomókra terjedni, annál valószínűbb, hogy a betegség ki fog újulni. A kemoterápia és a sugárterápia a kockázat csökkentését hivatott biztosítani, ezen beavatkozások előtt azonban képalkotó módszerek segítségével fel kell térképezni, hogy mutatkoznak-e a nyirokcsomó-érintettség jelei. A nyirokcsomókra való ráterjedés agresszívabb kezelést tesz szükségessé, ezért a vizsgálatot végző dr. Joshua Meyer és munkatársai arra bátorítják az orvosokat, hogy legyenek sokkal figyelmesebbek fiatalabb korú (50 évnél fiatalabb) betegek esetén. A vizsgálatban közreműködő dr. Steven Cohen viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a fiatalabb betegeknél már a betegség korai stádiumában is érintettek lehetnek a nyirokcsomók, amikor még azt nem is várnánk.


Az elemzéshez az amerikai rákregiszter 1988 és 2008 közötti adatait használták fel. A végbélrákos betegek két százaléka 20 és 39 éves kor közé esett, míg 7,5 százalék a diagnózis felállításakor 40-es éveit taposta. A 20 és 39 év közöttiek 22,3 százalékánál úgy tűnt, a daganat nem haladja meg a bélfalat (T1-es stádium), mégis kialakultak nyirokcsomóáttétek. Ugyanez a jelenség a 60 és 69 év közöttiek 10,8 százalékánál volt tapasztalható. Emellett a magasabb, T3-as stádiumot tekintve a fiatalabb betegek 60,7 százalékában voltak nyirokcsomóáttétek, míg a 60 és 69 év közöttieknél ez 49,4 százalékra volt jellemző. Mindazonáltal a jelenség biológiai magyarázatát idáig nem sikerült felfedni.

Animáció: HáziPatika.com