HáziPatika.com

A súlyzózás különösen jól védi a szívet

A súllyal edző emberekben kisebb valószínűséggel alakul ki a szívbetegséggel és cukorbetegséggel összefüggő tünetegyüttes, a metabolikus szindróma - a The Journal of Strength and Conditioning Research novemberi számában megjelent tanulmány szerint. Peter M. Magyari és James R. Churilla, az Észak-Floridai Egyetem Brooks Orvosi Karának kutatói kimutatták, hogy "a súlyzós edzés hozzájárulhat a metabolikus szindróma gyakoriságának és kockázatának csökkentéséhez az amerikai felnőttek körében".

A kutatók az 1999-től 2004-ig tartó amerikai Országos Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés adatait elemezték. A felmérés során megkérdezték a résztvevőktől, szoktak-e súllyal edzeni, és az éhgyomri vérmintát adó 5618 felnőtt 8,8 százaléka válaszolt igennel a kérdésre. Az adatok keresztmetszeti elemzése azt mutatta, hogy a súllyal edzők körében alacsonyabb, 24,6 százalék a metabolikus szindróma gyakorisága, szemben a 37,3 százalékkal, amit a súlyt nem emelők körében mértek. A demográfiai tényezők beszámításával a kutatók a metabolikus szindróma valószínűségének 37 százalékos csökkenését mutatták ki.

A témával kapcsolatos korábbi kutatások a nagyobb izomtömeget és izomerőt hozták összefüggésbe a metabolikus szindróma alacsonyabb előfordulásával. A mostani kutatás populáció szintű adatokkal bizonyítja, hogy a súllyal edző embereket kisebb valószínűséggel veszélyeztetik a metabolikus szindrómát alkotó kockázati tényezők. Magyari és Churilla tehát eredményei összefoglalásaként azt javasolja minden edzőnek, hogy az anyagcsere egészsége érdekében a felnőttek minden korosztályában hatékonyan népszerűsítsék a súlyzós edzést.