HáziPatika.com

Szuperbaktériumok inváziója fenyeget Kína felől?

A nemzetközi átlag többszörösét teszi ki az antibiotikum-használat Kínában, ami a rezisztencia kialakulásának növekedéséhez vezethet - figyelmeztetett a Kínai Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal. A hatóság legfrissebb adatai szerint a kínai lakosság negyede egy egyszerű megfázást is antibiotikummal kezel, egy átlagos kínai évente mintegy 140 gramm antibiotikumot fogyaszt. A lakosság mintegy fele halmoz fel készleteket ezekből a gyógyszerekből, ugyanakkor csupán alig 40 százalékuk olvassa el a betegtájékoztatót, vagy érdeklődik a lehetséges mellékhatásokról.

A probléma odáig mélyült, hogy a kínai kórházakba bekerülő betegek csaknem 70 százaléka antibiotikumot kap, miközben Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint a globális arány nem éri el a 30 százalékot. Az operációra kényszerülők több mint 95 százaléka antibiotikumos kezelést kap Kínában. Ez azért veszélyes, mert az antibiotikumok túlzott és indokolatlan használata rezisztencia kialakulását eredményezi, az ellenálló kórokozók elterjedése, mutálódása pedig multirezisztens szuperbaktériumok megjelenéséhez vezet. Ahogyan arról tavasszal a Hszinhua hírügynökség egy összeállításában beszámolt, 2010-ben 128 kínai kórházból több mint 270 ezer mintát gyűjtöttek be a kutatók, amelyeket megvizsgálva kimutatták: egyes baktériumok ellenállóképessége a 80 százalékot is eléri. A WHO statisztikái szerint a tuberkulózisban szenvedő kínaiak csaknem 7 százaléka gyógyszerrezisztens, miközben a globális átlag 2 százalék körül alakul.

A központi vezetés tavaly nyár óta az antibiotikumok használatának szabályozásával próbál változtatni a helyzeten. Ennek első lépéseként drasztikusan csökkentették a lakosság által megvásárolható, valamint a kórházak által használható antibiotikumok számát. Emellett szabályozták, hogy a kórházban ápolt betegeknek legfeljebb 60, a járóbetegeknek 20 százaléka kaphat antibiotikumos kezelést. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a problémát az egyes emberek szintjén kell kezelni, vagyis a központi szabályozás mellett az antibiotikum-használatot érintő, lakosságnak szóló felvilágosító kampányokra és tájékoztató előadásokra lenne szükség.