HáziPatika.com

Reménysugár ma még gyógyíthatatlan betegeknek

Embriókból származó idegsejteket ültettek be újszülött egerek agyába amerikai kutatók, és a neuronok nagyobb mennyiségben is túlélték a beavatkozást. Ez reményt adhat arra, hogy idegsejtek átültetésével kezelhető lesz az Alzheimer-kór, az epilepszia, a Parkinson-kór és a Huntington-kór.

A Nature tudományos magazinban ismertetett kísérletben a Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i tagintézményének (UCSF) kutatói az idegsejtek egy bizonyos típusával dolgoztak, amely több idegrendszeri zavar kialakulásában játszik szerepet. Kiderült, hogy ezeket a sejteket jelentős számban hozzá lehet adni az agyhoz, ráadásul úgy élik túl az átültetést, hogy közben nem befolyásolják az eredetileg ott lévő idegsejteket.

Az idegsejtek túlélése azért meglepő, mert az eddig érvényesnek tekintett elmélet szerint e sejtekre vonatkozóan az agy kapacitása korlátozott, versengeniük kell a rendelkezésre álló helyekért. Amelyik nem talál magának megfelelő helyet, az rövid időn belül elpusztul.

A kutatók emiatt arra számítottak, hogy hiába emelik az átültetett idegsejtek számát, azok csak meghatározott mennyiségben élik túl a transzplantációt. Ezzel szemben azt tapasztalták, hogy az átültetett neuronok számát jelentősen megemelve is körülbelül ugyanolyan arányú maradt e sejtek túlélése. Ez reményt nyújt terápiás célú felhasználásra is - írta a Science Daily című ismeretterjesztő portál.