HáziPatika.com

Baktériumok vírusfegyverrel háborúznak

A legújabb kutatás szerint a bélbaktériumok meglepő módon olyan vírusokat tudnak létrehozni, amelyekkel a bélben zajló csatározásokban elpusztíthatják ellenfeleiket.

Az emberi testben tízszer annyi baktérium van, mint emberi sejt. Egy részük jótékony, segít az emésztésben és a létfontosságú vitaminok szintézisében. A bélrendszerben lévő számos baktérium megfertőződik, és bakteriofágokat termel. A kizárólag a baktériumokat célba vevő és elpusztító bakteriofágokat már közel egy évszázada kutatják a szakértők abban a reményben, hogy alternatív megoldást találjanak a bakteriális fertőzések gyógyítására.

A Texasi Egyetem orvosi karának kutatói, Lora Hooper és Breck Duerkop arra voltak kíváncsiak, vajon a bakteriofágok előnyösek-e baktérium gazdaszervezetük számára, vajon ragadozók-e, és egyáltalán milyen szerepet játszanak a bél ökoszisztémájának egészében. A kutatás az Enterococcus faecalis bélbaktériumra összpontosított, amely a bélrendszerben lévő baktériumok közel egy százalékát teszi ki, és az antibiotikum-rezisztens kórházi bakteriális fertőzések első számú kórokának számít.

A kutatók kimutatták, hogy a bakteriofágok közvetlenül az E. faecalis genomjába szőtték a sajátjukat. E vírusok létrehozása többletenergiát követel a baktériumtól, ami arra utal, hogy a bakteriofág elszállásolásával a gazda baktérium bizonyára jelentős előnyhöz jut, máskülönben valószínűleg nem tartaná fenn a bakteriofág genomját. A kutatók észrevették, hogy az E. faecalis akkor kezdett több bakteriofágot termelni, amikor máskülönben kórokozómentes egerekbe ültették be, és hagyták, hogy bélrendszerükben tenyésszen. Kiderült, hogy az E. faecalis egyik törzse olyan bakteriofágokat tud létrehozni, amelyek elpusztítják a rivális törzseket az élő egerekben.

"Ez a bakteriofág azzal szerez előnyt E. faecalis gazdaszervezetének, hogy fegyverként szolgál más E. faecalis törzsek ellen, amelyek a bélrendszer ugyanazon a területén próbálnak versengeni a tápanyagért" - magyarázta Lora Hooper. Érdekes módon az említett törzs által létrehozott bakteriofág két különböző fágból tevődik össze: az egyik adja a szerkezetét, a másik pedig megfertőzi az áldozatot. A kutatók úgy vélik, hogy e bakteriofág elődei valószínűleg megszállták a baktériumokat, de nem sikerült elpusztítaniuk őket. Ezt követően azok létrehozták a bakteriofágot, és felhasználták riválisaik elpusztítására, ami azt eredményezte, hogy a baktérium és a bakteriofág egyaránt virágzásnak indult.

A Proceedings of the National Academy of Sciences legutóbbi számában közzétett tanulmány szerzői azt remélik, hogy a bakteriofágokat felhasználhatjuk majd a veszélyes bélbaktériumok elpusztítására.