HáziPatika.com

Új módszer a makuladegeneráció megállapítására

Új, könnyen kivitelezhető gyorstesztet mutattak be az ausztrál Vision Centre munkatársai, segítségével diagnosztizálható a vakság vezető oka, a makuladegeneráció. A szem ideghártyáján lévő sárgafolt (makula) az éleslátás helye. Egyeseknél időskorban ez a terület fokozatosan elfajulhat, és ez vaksághoz vezet. Becslések szerint az időskori makuladegeneráció tehető felelőssé a vakságok feléért. Az elváltozás az 50 év felettiek hetedét érinti.


Ted Maddess professzor (Ausztrál Nemzeti Egyetem) és munkatársai arra hívták fel a figyelmet, hogy világos fény segítségével könnyebben diagnosztizálható, mint az idáig alkalmazott sötétben történő vizsgálat során. A Vision Research oldalain bemutatott módszer jobbnak tűnik, mint a hagyományos, amikor a betegeknek húsz perc alatt kell adaptálódniuk a sötéthez. A kutatók felfedezték, hogy a makuladegeneráció először a pálcikákat érinti - ezek a receptorok csupán feketében és fehérben látnak. Csak aztán pusztulnak el a csapok, melyek a színlátásért felelősek.

A sötét teszt, mely alapvetően a pálcikák állapotát méri fel, egy sötét fázissal kezdődik, mely alatt kikapcsolnak a csapok, mert ez a sötéthez való adaptáció előfeltétele. Vagyis így alapvetően a pálcikák állapotát méri fel, de azok romlásával párhuzamosan probléma jelentkezik az éjszakai látás biztosításában szerepet játszó sejteknél is. Eszerint érdemes olyan látható fényt alkalmazni, melynél normális működés esetén mind a csapok, mind a pálcikák érzékenyen reagálnak.

A fejlesztett eszköz a TrueField Analyzer nevet kapta, a tudósok a Seeing Machines nevű ausztrál cég munkatársaival együttműködve fejlesztették. A kutatók a pupillaválaszt tesztelték, mely a látómező 24 különböző pontjára vetített kép hatására alakult ki. Az elemzés két, infravörös fényt használó videó és a hozzákapcsolt számítógépes rendszer elemzésével történt.

Animáció: HáziPatika.com