HáziPatika.com

Arckép DNS-minta alapján?

Bár minden ember arca egyedi genetikai felépítésű, egy holland kutatásból nemrég kiderült, hogy csupán öt gén felelős az arcformákért. "Ez az első ilyen izgalmas eredmény, ami közelebb visz ahhoz, hogy genetikai szempontól megértsük az emberi arc morfológiáját" - magyarázta Manfred Kayser, a tanulmány szerzője, a rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központjának kutatója.

Elég ha ránézünk egy egypetéjű ikerpár vagy egy kétpetéjű ikerpár tagjaira, és máris megérthetjük, milyen fontos szerepet játszanak a gének az emberi arc kialakulásában. Mégis eddig keveset tudtak a tudósok az arc genetikai felépítéséről.

Kayser és kutatócsoportja ezért tízezer önkéntest vont be a kutatásaiba, amelyek során a résztvevők fejéről MRI felvétel, valamint egy portrékép is készült. A kutatók emellett genetikai vizsgálatokat is végeztek a résztvevőkön.

A vizsgálatok felfedtek két olyan gént, amit korábban a tudósok nem kötöttek az arc genetikai felépítéséhez. "Talán idővel lehetséges lesz, hogy valakiről úgy rajzoljunk fantomképet, hogy kizárólag a hátrahagyott DNS mintáját használjuk fel. Ez érdekes kérdéseket vet fel például a kriminalisztika területén" - mondta a kutató, aki azt is hozzátette, hogy egyébként már ma is viszonylag nagy pontossággal megjósolható valakinek a haj- vagy szemszíne, pusztán a DNS alapján.

A tanulmány a Public Library of Science legutóbbi számában jelent meg.