HáziPatika.com

A génektől függ, hogy ki szokik le nehezen a cigarettáról

A dohányzás okozta függőségre való fokozott hajlamot a gének befolyásolják - derült ki egy kutatásból. Emiatt nehezebb egyeseknek leszokniuk a dohányzásról, mint másoknak. A McGill Egyetem Montreali Neurológiai Intézetének kutatása azt mutatta, hogy azok az emberek, akikben genetikailag gyorsabb a nikotin anyagcseréje, jelentősen erősebb agyi választ adnak a dohányzással kapcsolatos kulcsingerekre, mint azok, akikben lassabb a nikotin anyagcseréje.


Korábbi kutatásokból az derült ki, hogy a dohányzással kapcsolatos kulcsjelzésekre adott fokozott válasz kevésbé sikeres leszokást jelez előre, és a környezeti kulcsjelzések állatokban és emberekben is fokozott nikotinbevitelre ösztönöznek. A környezeti kulcsingereken kívül az egyik májenzim által végbevitt nikotin-anyagcsere is befolyásolja a dohányzási viselkedést. Az enzimet kódoló gén variánsai határozzák meg ennek az anyagcserének a sebességét, ezáltal azt, hogy mennyi nikotin kerül az agyhoz eljutó vérbe. A kísérlet résztvevőiben megvizsgálták a nikotin-anyagcsere sebességét, és meghatározták enzim genotípusukat.

A leglassabb és a leggyorsabb nikotin-anyagcseréjű alanyok esetében funkcionális MR-vizsgálattal ellenőrizték a dohányzással kapcsolatos vizuális kulcsingerekre adott agyi választ. Kiderült, hogy a gyors anyagcseréjűek sokkal erőteljesebb agyi választ adtak ezekre a jelekre a memóriával, motivációval és jutalmazással kapcsolatos agyi területeken. "Az a felfedezés, hogy a nikotin-anyagcsere sebessége befolyásolja a dohányzással kapcsolatos kulcsingerekre adott agyi válasz erősségét, alátámasztja azt a feltételezésünket, hogy a gyorsabb nikotin-nyagcseréjű emberekben azért alakulhat ki erősebb agyi válasz ezekre a kulcsingerekre, mert a hétköznapokban gyorsabb egymásutánban követi egymást a cigaretta behatása és a vér nikotinszintjének megemelkedése. Más szóval, megtanulják a dohányzást a nikotinszint megemelkedéséhez társítani" - foglalta össze az eredményeket a kutatás vezetője, dr. Alain Dagher.

"A lassú nikotin-anyagcseréjűek, akiknek a vérében egész nap viszonylag állandó a nikotinkoncentráció, ezzel szemben kisebb valószínűséggel alakítanak ki kondicionált választ ezekre a kulcsingerekre. Számukra a dohányzás nem a gyors nikotinszint-emelkedéshez társul, ezért valamilyen más okból, például a figyelem fenntartása vagy a stressz oldása végett dohányoznak."

Animáció: HáziPatika.com