HáziPatika.com

Új sorozatoltás pollenallergiától szenvedőknek

Olcsóbb és jobb módszerrel állítottak elő és alkalmaztak szénanátha elleni vakcinát brit kutatók. Az Imperial College London és a King's College London kutatói új megközelítést alkalmaznak a szénanátha kezelésére. Az első tesztekben 30 páciens bevonásával próbálták ki - számolt be róla a BBC hírszolgálata.


A szénanáthát általában antihisztaminokkal és szteroid szerekkel kezelik, illetve súlyos esetekben a bőr alá fecskendezett pollennel. Utóbbi eljárásnál a virágpor koncentrációját három éven át fokozatosan emelik, hogy a vele szembeni toleranciát kialakítsák a páciensnél Ez a módszer igen drága.

A kutatócsoport új módszere szerint a polleneket a bőr másik rétegébe fecskendezik, ahol sok található az immunrendszer részét képező fehérvérsejtekből. Ez a célzott megközelítés lehetővé teszi, hogy igen kevés pollent használjanak, elegendő kétezerszer kevesebb pollent befecskendezni a jelenlegi injekciókhoz képest. "Ez teljesen más út" - mondta Stephen Till, a kutatók egyike.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatokban a páciensek fűpollenre adott allergiás válaszreakciója csökkent a vakcina alkalmazását követően. Az összesen hat injekciót kéthetes időközönként kapták meg a résztvevők.

Animáció: HáziPatika.com