HáziPatika.com

Szívre veszélyes háztartási anyagot azonosítottak

Egyes háztartási cikkek és eszközök növelhetik a szívbetegségek és a perifériás artériás betegség kialakulásának esélyeit - a legfrissebb kutatási eredmények szerint. Korábbi felmérési adatokból kiderült, hogy az élelmiszerek csomagolásában, papír- és a textilbevonatok készítésénél, valamint edényekben fényesítő- és síkosító anyagként is felhasznált perfluor-oktánsav (PFOA) az Egyesült Államokban élők véréből az esetek 98 százalékában kimutatható. A Nyugat-Virginia Egyetem Közegészségügyi Karának tudósai most 1200 embert megvizsgálva jutottak arra a megállapításra, hogy a vér emelkedett PFOA-szintje növelheti a szív- és artériás megbetegedések kialakulási esélyeit.

A PFOA-szint és a szívbetegségekre való hajlamosság kapcsolata akkor is megmaradt, amikor a tudósok olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kor, a nem, az etnikai hovatartozás, a dohányzási szokások, a testtömegindex, cukorbetegség, a magas vérnyomás, és a magas koleszterinszint. "Kutatási eredményeink alátámasztják azokat az elképzeléseket, amelyek a perfluoralkil anyagok káros egészségügyi hatásaira vonatkoznak, úgy tűnik ugyanis, hogy potenciálisan kapcsolat lehet a PFOA-szint és a szív- és érrendszeri, valamint perifériás artériás betegségek között" - mondta dr. Anoop Shankar, a kutatás vezetője.

Magyarországon is hatalmas problémát jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek. Ezért rendkívül fontos az esetleges rizikófaktorok feltárása és megismerése. A kutatás részletes leírása az Archives of Internal Medicine című tudományos szaklap online kiadásában olvasható.