HáziPatika.com

Illés-emlékkoncert a Sportarénában

Neves előadók közreműködésével rendeznek koncertet az öt évvel ezelőtt elhunyt Illés Lajos emlékére szeptember 22-én a Papp László Budapest Sportarénában. A legendás Illés-együttes egykori alapítója, névadója, zongoristája, dalszerzője idén lenne 70 éves, 2007. január 29-én hunyt el.

Illés Lajos családja a kettős évfordulóra emlékezve úgy döntött: a Kossuth-díjas művész pályatársainak közreműködésével emlékkoncerten mutatják be a sok évtizedet felívelő életművet az Ó, kisleánytól a Te Deumig, hogy a közönséggel együtt emlékezhessenek. Szekeres Csaba, a koncert rendezője hangsúlyozta: az emlékest nem egyszerűen egy színpadi esemény lesz, annál sokkal több, végigviszi a közönséget az elmúlt négy évtizeden. Benkó Sándor Illés Lajosra emlékezve kiemelte, hogy az Illés zenekar jelentősen hozzájárult a színvonalas magyar nyelvű könnyűzene megteremtéséhez.

A fellépők között lesz Varga Miklós, Homonyik Sándor, Szvorák Kati, Kalapács József, a Bergendy fivérek, Malek Andrea, a Benkó Dixieland Band, Janicsák Veca, Tolcsvay Béla, Szakcsi Lakatos Béla, Szabó Előd, a csíkszeredai Role zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is, más elfoglaltságai miatt azonban nem vesz részt az emlékkoncerten Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs.

A négy részből álló, háromórásra tervezett esten a klasszikus Illés-együttes idején született Illés Lajos-szerzemények (Oh, kisleány, Tudod-e, te kislány, Jelbeszéd, Szemétdomb, Lehetett volna, Kenyér és vér, Miért hagytuk, hogy így legyen, Élünk és meghalunk), a Koncz Zsuzsának írt dalok (Valaki kell, hogy szeressen, Ma végre jó a kedvem, Amikor, Szentiván, Valahol egy lány, Elszállt a nyár, Volt egyszer egy lány, Mondd el, ha kell, Kis herceg) mellett elhangzanak számok az 1973 utáni Illés zenekar időszakából, az 1988-ban megjelent Kicsit keserű című szerzői albumról, a Magyar Ének című énekelt versekből, illetve a Velünk az Isten című oratorikus műből is.

Az Illés-együttes 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1965 és 1973 között, a Szörényi testvérekkel és Bródy Jánossal élte, amikor a Metró és az Omega mellett a legnépszerűbb hazai beatzenekar volt. Az együttes 1981-ben újra fellépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben - szintén a Népstadionban - a Metróval és az Omegával. Az utolsó fellépések 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán dobos halála után Csíkszeredán, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján.