HáziPatika.com
Vérnyomáscsökkentő az alacsony zsírtartalmú tej
A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/services/news/?nid=43208
Vizsgálatok igazolták, hogy a sovány tej és származékai hatékonyan segíthetik, szerencsés esetben helyettesíthetik a
vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. A
magas vérnyomás általában nem okoz panaszt, de a szív- és érbetegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője, a szélütés, az agyi katasztrófa szempontjából az első számú rizikófaktor. Rendívül gyakori: becslések szerint világszerte egymilliárd embernek kórosan emelkedett a vérnyomása.
Igen sokan irtóznak a tabletták szedésétől, viszont a megfelelő táplálkozás hatékonyan csökkentheti ezt a kockázati tényezőt. Yves Pouliot kanadai professzor összefoglalta a tej vérnyomáscsökkentő hatására vonatkozó adatokat. Tanulmánya a
Dairy Nutrition című szakfolyóiratban jelent meg.
Pouliot professzor idézi az évekkel ezelőtt, könyv formájában is megjelent DASH-tanulmányt, amelyben a betűszó azt jelenti: "a diéta alkalmas segíteni a hipertóniásokat". Az
étrend lényege sok gyümölcs, zöldség és naponta három alkalommal sovány tejtermék fogyasztása, illetve a konyhasóbevitel jelentős csökkentése.
A tejfélék vérnyomáscsökkentő hatásában az egyik legfontosabb tényező a bőséges kalciumbevitel. A tejben lévő kalciumról azt is kimutatták, hogy biológiai beépülése sokkal jobb, mint a táplálék-kiegészítők vagy tabletták formájában bejuttatott kalciumé. Hasznos még a tejben lévő magnézium és kálium is. A tej vérnyomáscsökkentő tulajdonságának legfontosabb elemei a bioaktív peptidek, amelyeknek hatásmódja hasonló az egyik legerélyesebb vérnyomáscsökkentő gyógyszeréhez.
Hollandiában a Wageningen Egyetem kutatói kétezernél több 55 évesnél idősebb, panaszmentes ember egészségét figyelték. Két év után 30 százalékkal kevesebbnek lett magas vérnyomása azok közül, akik a legtöbb sovány tejterméket fogyasztották. A zsíros tejtermék, a vaj és a sajt nem volt ilyen védő hatású. Ralston ausztráliai professzor a
Journal of Human Hypertension folyóiratban közölte több vizsgálat összesített eredményeit, amelyek megegyeztek az előző adatokkal: a zsírszegény tejtermékek csökkentik a vérnyomást.
Forrás: | Megjelent: |
---|
MTI | 2012.08.22 00:02:00 |
Az 50plusz.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét,
ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el
a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Copyright © 2007-2022 HáziPatika.com Kft. info@50plusz.hu