HáziPatika.com

A kapcsolat próbaköve lehet a rendszeretet

Két együtt élő ember kapcsolatát nagyban befolyásolhatja a rend iránti igényük. Sarah Riforgiate, a Kansas Állami Egyetem hallgatója épp a méhek és a hangyák tolerancia-határértékeiről olvasott, és ennek hatására embereken kezdett kutatásokat végezni. Kiderült ugyanis, hogy amikor két, nem egyformán szorgalmas méh kerül párba, közülük az, amelyik jobb minőségű méz létrehozását igényelné, a másik helyett is elkezd dolgozni. Sőt olyannyira igyekszik pótolni a másik munkáját, hogy akár halálra is fárasztja magát, és elpusztul.

Sarah Riforgiate diplomamunkáját is ennek a témának szentelte, hogy megállapítsa: embereknél is létezik ilyen határérték, és ha igen, milyen hatással van a kapcsolatokra. Azonos nemű szobatársakat vizsgált meg és megállapította, hogy meglepő módon az eltérő értékhatár káros hatással van a kapcsolatokra. "Ha különbözőek értékküszöbeink, akkor valószínűbb, hogy alacsonyabb elégedettségi szinten is leszünk. Ez pedig konfliktusokhoz vezethet" - foglalta össze az eredményt.

Hozzáfűzte azonban: ezek a különbségek nem feltétlenül abból fakadnak, hogy a másik például lusta. A férfiak esetében lehetséges, hogy egyszerűen nem veszik észre, ha takarítani kellene. Ismeretes ugyanis, hogy a férfiak inkább a mozgást veszik észre, míg a nők a színeket és a textúrákat. Vagyis a férfiak nem feltétlenül lustábbak! Meglehet, hogy csupán biológiai okokból érzékelik kevésbé koszosnak a lakást.