HáziPatika.com

A depresszió világjelenség

A legújabb felmérési adatok szerint a depresszió és a szorongás nem csak a nyugati fejlettebb országok betegsége, hanem világszerte jellemző. Az ausztrál Queensland Egyetem tudósai egy 91 országban összesen 480 ezer önkéntes részvételével készült kutatási anyagot állítottak össze a klinikai depresszió és a szorongásos zavar előfordulásáról. Ennek alapján kijelenthető, hogy ezek a betegségek a világ minden táján komoly gondot jelentenek.


Bár a nyugati országokban (Észak-Amerika, Nyugat-Európa, Ausztrália/Új-Zéland) a szorongásos zavarok előfordulása a teljes lakosság körében némileg gyakoribb (10 százalék), mint a Közel-Keleten és Ázsiában (8 és 6 százalék), a depressziós tünetek sokkal jellemzőbbek a fejletlenebb területekre. Ázsiában és a Közel-Keleten a lakosság 9 százaléka szenved major depresszióban, míg Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kelet-Ázsiában 4 százalékos a betegség előfordulása.

A kutatás vezetője, Alize Ferrari szerint a depresszió gyakoribb a háború és katasztrófa sújtotta országokban. "Bár ezeken a területeken az adatgyűjtés meglehetősen nehézkes, kijelenthetjük, hogy a depresszió sokkal jellemzőbb a konfliktusokkal küzdő országokra."

"A mentális betegségek különböző kultúrákban való tanulmányozása nagyon nagy kihívás, hiszen rengeteg tényező befolyásolhatja a szorongásos zavarok előfordulását - mondta el Amanda Baxter, Ferrari munkatársa. - A szorongás diagnosztizálására olyan módszert kell kifejleszteni, ami minden kulturális közegben megállja a helyét."

A major depresszió és a szorongás minden országban gyakoribb nőknél, mint férfiaknál. A klinikai depresszió bármilyen életkorban kialakulhat, a szorongásos zavarok viszonylag ritkák 55 éves kor felett. A major depresszió a lakosság 4,7 százalékát érinti, ez pedig azt jelenti, hogy átlagosan minden huszonegyedik embernél jelentkeznek élete során a klinikai depresszió tünetei. A klinikai szorongás ennél sokkal gyakrabban, minden tizenharmadik embernél fordul elő (7,3 százalék).

A tanulmányt a tudósok az év második felében, a Global Burden of Disease (GBD) kutatássorozat keretében publikálják majd.


Animáció: HáziPatika.com