HáziPatika.com

Tízperces szűréssel megelőzhető a hirtelen szívhalál

Az orvosok világszerte igyekeznek olyan vizsgálatokat kidolgozni, amelyekkel a hirtelen szívhalál kockázata megállapítható. Évente előfordul, hogy a szívmegállás fiatal élsportolóval végez, ilyenkor sokszor igen korai koszorúér-betegséget találnak, vagy valami olyan elváltozást, amelyet gondosabb vizsgálattal kideríthettek volna.

Az olasz szakorvosok voltak az elsők, akik mindenkinél, aki bármilyen formában a sportpályára lép, kötelezővé tették az igen részletes elektrokardiográfiát, EKG-felvételt. Ezzel igen jelentősen csökkentették a hirtelen szívhalál esetek számát, de ma már azt is részletesen tisztázzák, hogy a sportolásra jelentkező családjában vagy saját korábbi életében volt-e bármi kóros esemény, és részletes vizsgálat is történik.


Világszerte vita folyik arról, hogy a szív ultrahanggal történő vizsgálata része legyen-e a sportolás előtti szűrésnek, de ezt csak a kiemelt élsportolóknál végzik el, mert időigényes. Michelle A. Grenier és munkatársai most olyan ultrahangvizsgálatot, echokardiográfiát javasolnak, amely a szokásos tíz perc alatt elkészíthető, és a 60-80 mérés helyett csak 15 kijelölt felvételt készít. Ezt kiegészíti az EKG, az általános fizikai vizsgálat és a kikérdezés is.

A doktornő és munkatársai az új módszert az Amerikai Echokardiográfia Társaság idei kongresszusán ismertették. Kezdetben 85 tizenévest vizsgáltak így, de azóta már 400 atléta vizsgálatáról számoltak be. Az ultrahang előnye, hogy fájdalommentes, nem alkalmaznak veszélyes sugárzást, mint a röntgennél, ezért bármikor ismételhető. Két vizsgált személynél kórosnak vehető szíveltérést találtak, így náluk további részletes vizsgálatra volt szükség. A módszer megbízhatóságát a következő évek igazolhatják.Animáció: HáziPatika.com