HáziPatika.com

6 napsütötte tévedés

Leéghetünk árnyékban? A napolaj vitaminhiányt okoz? Tényleg visszatükrözi a homok a napsugarakat? Tények és tévhitek, vajon mi igaz és mi nem a napozásról? A CNN összegyűjtötte a legnagyobb tévedéseket, és megkérdezte a szakértőket a valóságról.

1. A strandernyő megvéd nap káros sugaraitól
Valóság: ez nem olyan biztos. A homok is visszatükrözi az UV sugárzás 17 százalékát, úgyhogy ez önmagában nem elégséges bőrünk védelmében - mondja dr. Martin Weinstock, az amerikai rákellenes társaság elnöke. Mindazonáltal helyes az árnyékban maradni, főképp azokban az órákban, mikor a nap magasan jár; és mindenképp kenje be bőrét napolajjal vagy naptejjel.

2. Ha felhős az idő, nincs szükség naptejre
Valóság: a SCF szerint a nap UV-sugárzásának 80 százaléka képes áthatolni a felhőrétegeken. Ez az oka annak, hogy az emberek gyakran komolyan leégnek felhős időben is, ha a kelleténél tovább maradtak a szabadban napvédelem nélkül. Még a téli hónapokban is óvatosnak kell lennünk: ugyanis a hó is képes visszatükrözni akár az UV-sugarak 80 százalékát. Ez különösen igaz sívakáción, a magasabb hegyeken.

3. Barnaság fél egészség
Valóság: már egyetlen egy leégés is megkettőzheti a melanoma (a legagresszívabb fajta bőrrák) kialakulásának esélyét. Ám a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben még akkor is, ha soha nem égnek le. Minél többször tesszük ki magunkat a nap káros hatásának, annál valószínűbb a bőrrák kialakulása, és a barnaság már egyértelmű jele a bőr valamilyen szintű károsodásának - monda dr. Martin Weinstock.


4. Az üveg nem engedi át a nap káros sugarait
Valóság: a szimpla ablaküveg csak egyfajta sugárzást képes kiszűrni, az UV-B sugarakat. De az UV-A sugarak képesek áthatolni rajta és leégést okozni. Ez az oka annak, hogy sok felnőttnek miért van több szeplője a bal oldalán, hiszen az UV-sugarak vezetés közben kocsiablakon keresztül azon az oldalon jutnak be.

5. A túlzásba vitt napolaj vitaminhiányt okoz
Valóság: ha napolajjal keni a bőrét, az UV sugarak kevésbé hatolnak át a bőrön, segítik a testnek megtartani a nélkülözhetetlen tápanyagokat - mint például D-vitamint.

6. Tizennyolc éves kor előtt történik a leégéses esetek 80 százaléka
Valóság: a becslésekkel ellentétben a legutóbbi tanulmányok azt mutatják, hogy a negyedénél is kevesebb napkár tudható be ebben az életszakaszban a teljes életünk 100 százalékához viszonyítva. Tanulmányok mutatják, hogy a szülők 83 százaléka védi naptejjel csemetéje bőrét.

Animáció: HáziPatika.com