HáziPatika.com

Kevesebb só, kevesebb gyomorrák?

Csökkentheti a gyomorrák kialakulásának a veszélyét a sós ételek, mint például a szalonna és a kenyér fogyasztásának visszafogása a World Cancer Research Fund (WCRF) rákkutatási szervezet szerint. A túlságosan sok só fogyasztása emeli a vérnyomást, ez pedig szívbetegségek és agyi érkatasztrófák kialakulásához vezethet. A WCRF szerint a napi ajánlott sóbevitel hat gramm, ez egy kávéskanálnyi mennyiség. Ehelyett azonban az emberek átlagosan 8,6 grammot fogyasztanak.


Nagy-Britanniában évente mintegy hatezer gyomorrákos megbetegedést regisztrálnak. A WCRF becslése szerint az esetek 14 százaléka, mintegy 800 rákbetegség elkerülhető lenne, ha az emberek betartanák a napi hatgrammos határt. Kate Mendoza, a WCRF illetékese hangsúlyozta, hogy a gyomorrákot nehéz kezelni, mivel tényleges kialakulásáig a legtöbb esetben nem ismerhető fel. A kialakulás megelőzésében az első helyen az életmódváltásnak kell szerepelnie: a sófogyasztás csökkentése mellett több gyümölcsöt és zöldségfélét kellene enni.

A WCRF szorgalmazza a közlekedési lámpához hasonló színű címkék elhelyezésének bevezetését: a piros a magas, a sárga a közepes, a zöld pedig az alacsony sótartalmat jelezné az élelmiszereken, ellentétben az élelmiszergyártók és szupermarketek által használt másfajta címkézési módszerrel - olvasható a BBC honlapján.


Animáció: HáziPatika.com