HáziPatika.com
Mire valók az édesítőszerek?
A tartalom elérési útvonala (URL):
//www.50plusz.hu/services/news/?nid=42792
A mesterséges édesítők fontos szerepet kaphatnak a súly megtartásában, de akár a fogyásban is - állítják amerikai szakemberek. Az
Amerikai Szívszövetség és az
Amerikai Diabétesz Szövetség tudományos kiadványa hat cukorpótlót jelölt meg étrend-kiegészítőként. "Aki okosan használja őket, annak javára válhatnak, ha nem azért fogyasztják őket, hogy többet ehessenek a hizlaló ételekből" - mondta Christopher Gardner, a Stanford Egyetem Betegségmegelőzés-kutató Központjának élelmezéstudományi igazgatója.
Az amerikai piacon hatezer olyan étel és ital található, mely a hat mesterséges édesítőszer valamelyikét tartalmazza. Ezek közül négy: a szukralóz, az aceszulfám-K, a neotame és a szacharin az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatóság (FDA) engedélye alapján élelmiszer-adaléknak számít. Az aszpartám három aminosavból áll, a stevia pedig egy növényi kivonat, így gyakorlatilag mindkettő mesterséges, de a hatóság nem hagyta jóvá a használatukat.
Eredetüktől függetlenül a mesterséges édesítők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. 1965-ben csak a lakosság 3 százaléka használta őket, 2004-ben pedig már 15 százalék. Ennek ellenére nem csökkent a hozzáadott cukrot tartalmazó termékek forgalma, mely hozzájárult az
elhízás, a
cukorbetegség és sok más egyéb egészségügyi probléma rohamos terjedéséhez.
A mesterséges édesítők tudományos szakirodalma igen hiányos, de van rá némi bizonyíték, hogy egy nullkalóriás üdítő segíthet csökkenteni a napi bevitt kalóriamennyiséget. Mindegyik ilyen ital értéktelen táplálkozástudományi szempontból, de akik isszák, nem valószínű, hogy más üres kalóriával kompenzálnak majd a nap hátralevő részében. Gardner azt is hozzátette, hogy a mesterséges édesítővel készült ételeket fogyasztók viszont hajlamosabbak valami cukrosat magukhoz venni később.
Nem világos, mi az édesítők valódi szerepe a fogyásban, a napi összes kalória- és szénhidrát-bevitelben; illetve mennyiben befolyásolják a szívbetegségek és a cukorbaj kockázatát. Létezik olyan vélemény, hogy segítségükkel a cukorbetegek könnyebben szabályozhatják a cukorfogyasztásukat. Összességében azonban azt kell mondani, ezek a szerek nem feltétlenül alkalmasak az egészség és a megfelelő testsúly megőrzésére. "Nem csodaszerek"- hívta fel a figyelmet Nancy Copperman, a North Shore-i közegészségügyi programok igazgatója. Szavaival Gardner is egyetértett: "Ha valaki azt hiszi, hogy ez a módja a kalóriák és a cukor féken tartásának, akkor téved. Az egész étrendet meg kell reformálni. Egy gyorséttermi menü sosem lesz egészséges csak azért, mert kivesszük belőle a cukrot. A répában, brokkoliban vagy a babban sosincs mesterséges édesítőszer; mi mindig ezeket ajánljuk inkább."
Forrás: | Megjelent: |
---|
Medipress | 2012.07.30 00:02:00 |
Az 50plusz.hu oldalain található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét,
ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el
a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
Copyright © 2007-2021 HáziPatika.com Kft. info@50plusz.hu