HáziPatika.com

Könnyíthet a klimaxon, ha diétázik

Azok a változókorba lépő nők, akik alacsony zsírtartalmú étrendre térnek át, és a sok zöldség-gyümölcs fogyasztásának köszönhetően súlyt vesztenek, csökkenthetik vagy akár teljesen meg is szüntethetik a menopauzával járó kellemetlen tüneteket, mint amilyenek a hőhullámok vagy az éjszakai izzadás - mutatott rá egy friss tanulmány.A kutatók eredetileg azt kutatták, hogy a klimax során alkalmazott hormonterápiákat milyen egyéb módszerekkel lehetne helyettesíteni, hogy elkerülhető legyen a szívbetegség vagy a mellrák kockázatának növekedése - mondta el vezetőjük, Candyce Kroenke, az oaklandi Kaiser Permanente Észak-Kaliforniai Kutatóintézetének tudósa. Megfigyeléseik azt mutatták, hogy azok a nők, akik kevesebb zsírt vittek be a szervezetükbe, helyette viszont több gabonát, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, jelentős mértékben megszabadultak a változókor tüneteitől. Ennek hátterében az az egyszerű tény áll, hogy a zsír visszatartja a hőt, a súlyveszteség tehát segít a szervezetnek a megfelelőbb hőelosztásban.


A Menopause című online lap júliusi számában megjelent tanulmány készítői több mint 17 ezer nőt kísértek figyelemmel. Közülük azok, akik alacsony zsírtartalmú diétán éltek, nem kaptak hormonpótló készítményeket, és egy éven belül közel négy kilót fogytak, nagyobb eséllyel szabadultak meg minden kellemetlen, a klimaxszal járó tünettől, mint a kontrollcsoport tagjai.

Az egészséges étrend és a fogyás önmagában hasznos bárki számára, így nem csoda, ha a változókorba lépő nők esetében is közérzetbeli javulást okoz - véli erről dr. Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza. Mint megjegyezte: inkább arról lehet itt szó, hogy számos orvos vonakodva ír fel hormonpótlást a nála jelentkező pácienseknek, annak ellenére, hogy az eljárás igen hatásos. Egyes orvoscsoportok épp a közelmúltban adtak ki egy közös közleményt, mely szerint a hormonpótlás hasznos és biztonságos módszer a menopauza tüneteinek enyhítésére.

Animáció: HáziPatika.com