HáziPatika.com

Lehagyták a nők a férfiakat

Az intelligenciahányadost mérő IQ-tesztek évszázados történetében először lett nagyobb a nők mutatója, mint a férfiaké - közölte James Flynn, a teszttel foglalkozó új-zélandi kutató. Amióta az intelligencia ily módon való tesztelése egy évszázada megkezdődött, a férfiak mindig magasabb pontszámot értek el, a különbség általában öt pont volt.

Néhány éve szűkülni kezdett a rés a férfiak és a nők IQ-értéke között, az idén pedig előztek a nők - adta tudtul Flynn, aki a téma szakértője az új-zélandi Otago Egyetemen. "Az elmúlt 100 évben a férfiak és a nők IQ-ja is emelkedett, de a nőké gyorsabban" - idézte őt a brit Daily Mail. A kutató, aki a tavalyi eredményeket könyvben fogja publikálni, nem tud magyarázatot adni a trendre, ehhez szerinte még további adatokra van szükség.

Az IQ-t mérő vizsgák eredményeit Nyugat-Európából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Új-Zélandról, Argentínából és Észtországból gyűjtötte össze a kutató. A nők az utóbbi három országban szerepeltek jobban, mint a férfiak, de a teljes átlagot tekintve is megelőzték a másik nemet.