HáziPatika.com

Soha többé lyukas fog?

A Yale Egyetem és a Chilei Egyetem munkatársai egy olyan új molekulát fedeztek fel, mely képes elpusztítani a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans nevű baktériumot.

Ez a kórokozó a bevitt táplálék cukortartalmát emésztve tejsavat állít elő, mely pusztítja a fog állományát, így okoz fogszuvasodást. Jose Cordova és Erich Astudillo azonban egy Keep 32 nevű szert találtak fel ("hogyan tartsuk meg mind a 32 fogunkat"), mely képes elpusztítani a baktériumot. A betegeken való kísérletezés során kimutatták, hogy bármilyen élelmiszeranyag esetén 60 másodperc alatt képes a szer a maximális hatás elérésére.


Amennyiben a gyógyszer minden biztonsági vizsgálatnak megfelel, másfél éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet. A népbetegségnek számító fogszuvasodás megelőzésére számos módszerrel próbálkoztak. Próbálták kivédeni a fogvesztés legfőbb okának számító kórt az ivóvíz fluordúsításával, azonban ez nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az új anyagról a kutatópáros számos nagy fogkrémgyártó céggel tárgyal.

Animáció: HáziPatika.com