HáziPatika.com

Csodainjekció a fogyni vágyók új reménye

Tudósok egy csoportja olyan elhízás elleni oltást talált fel, melynek segítségével akkor is képesek vagyunk lefogyni, ha mellette egészségtelen, hizlaló ételekkel tömjük magunkat. Egyelőre csupán állatokon tesztelték a vakcinát, még nem ismertek a mellékhatásai, így a csodaszer piacra kerüléséig legalább hét-tíz évet kell várni.

Az oltóanyag oly módon fejti ki hatását, hogy a szervezet immunrendszerét olyan antitestek előállítására veszi rá, melyek a szomatosztatin nevű hormon ellen dolgoznak. A szomatosztatint az agy és az emésztőrendszer állítja elő, más hormonokkal kapcsolatba lépve lelassítja az anyagcsere-működést, ezáltal elhízást okoz. Ha az antitestek meggátolják ennek a hormonnak a működését, az anyagcsere felgyorsul, a kilók pedig csak úgy leolvadnak az emberről.

Amint arról a Journal of Animal Science and Biotechnology című lap beszámolt, az egereken végzett kísérletek során a rágcsálók már egy injekció hatására elvesztették súlyuk tíz százalékát. Három hét elteltével egy gyorsító injekcióban is részesültek az állatok, melynek segítségével súlyuk továbbra sem gyarapodott, és emellett a többi életfontosságú hormonjaikat sem érte semmilyen káros hatás.

A kutatást vezető dr. Keith Haffer, az amerikai Braasch Biotech munkatársa nagyon bizakodó, úgy véli, az új felfedezés segíthet gyógyszerek és műtétek nélkül felvenni a harcot az elhízással szemben. De addig még további, alapos kutatásokra lesz szükség az oltás hosszú távú hatásainak kiderítéséhez.