HáziPatika.com

A cukorbetegség kerüli a sétálókat

Általában ritkábban betegszenek meg valójában a keveset mozgó, cukorbetegségre hajlamos emberek közül azok, akik többet sétálnak. A Diabetes Care című folyóirat cikke is bizonyítja, hogy azok számára, akik nagyon keveset mozognak, "már nagyon kis mértékű fizikai aktivitás is megéri a befektetett energiát" - mondta el Catrine Tudor-Locke, aki a lousianai Baton Rouge-ban, a Pennington Kutatóközpont munkatársaként tanulmányozza a séta és az egészség viszonyát. A napi javasolt sétamennyiség minimum 10 ezer lépés, nagyjából nyolc kilométer. Ez időben két óra. 


Korábbi kérdőíves felmérésekből kiderült, hogy a több séta a cukorbetegség alacsonyabb kockázatát eredményezi. Kevesen tanulmányozták azonban eddig, hogy pontosan hány lépést kell megtenni ehhez egy nap, mondta el Amanda Fretts, az új tanulmány szerzője, a Washington Egyetem kutatója. A séta lehetséges előnyeinek felmérése céljából ő és munkatársai több mint 1800 embert kértek meg arra, hogy egy héten át viseljenek lépésszámlálót a csípőjükön, hogy megtudják, mennyit gyalogolnak.

Az alanyok az Amerikai Egyesült Államok azon részeiről (Arizona, Oklahoma, Észak- és Dél-Dakota) származtak, ahol a legkevesebbet mozognak az emberek, és sok köztük a diabéteszes. A csoport negyede tartozott a nagyon keveset mozgók közé, akik 3500 lépésnél kevesebbet tettek meg egy nap, míg a társaság fele 7800 lépés alatt maradt naponta.

A kutatás kezdetén egyiküknél sem mutatták ki a cukorbetegséget, a nyomon követés 5 éve alatt azonban 243 esetben diagnosztizálták. A legkevésbé aktív csoport nagyjából 17 százaléka lett beteg, a többieknél ez az arány 12 százalékon alakult. Miután rögzítették az életkort, a dohányzást és más kockázati tényezőket, Fretts doktor csapata kiszámolta, hogy a legtöbbet mozgók 29 százalékkal csökkentették a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. 

"Nem lepődtünk meg az eredményeken, mivel már mások is kimutatták, hogy már viszonylag kevés testedzéssel is csökkenthető a kockázat" - jegyezte meg a kutató. A felfedezés nem bizonyítja, hogy a séta súlyozottan felel az alacsonyabb kockázatért, de akad azért néhány magyarázata a jelenségnek. "A fokozottabb testmozgással megelőzhető a túlsúly, ami igen meghatározó a betegség kialakulása szempontjából - magyarázta. - Hatással van a gyulladásos folyamatokra, a glükóz és más vegyületek szintjére, melyek szintén kedvezőek a megelőzés szempontjából."

Animáció: HáziPatika.com