HáziPatika.com

A dohányosok bagatellizálják a veszélyt

A dohányosok többsége nem is hallott arról, hogy a cigarettázás tíznél is több, különböző rák kialakulásával hozható összefüggésbe - derült ki a Cancer Research UK felméréséből. Pedig egy cigaretta elszívásával mintegy 70 rákkeltő vegyi anyagból álló koktélt juttatunk a szervezetünkbe.

A megkérdezett 4099 brit dohányos kétharmada ugyan tudott arról, hogy a cigaretta tüdő-, száj-, valamint nyelőcsőrákot okozhat, de csak minden ötödik volt tisztában a többi kockázattal. A dohányzás ugyanis a fent felsoroltakon kívül még további nyolc különböző daganatos betegség kialakulásához köthető, a leukémiához, a máj-, hasnyálmirigy-, a bél- (vastagbél, végbél), a vese-, a hólyag-, a méhnyak- és a petefészekrákhoz. Sőt, csupán a válaszadók kevesebb, mint 40 százaléka tudta, hogy a dohányzás gyomorrákot is okozhat.

"Szinte mindenki tudja, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz, a dohányosok mégis gyakran kockáztatják ennek a betegségnek a kialakulását. A függőség hatására az emberek ugyanis kevésbé érzik veszélyesnek a rák kockázatát. Pedig az esélyek nem túl jók" - magyarázta Robert West, a kutatás vezetője. A kutatók szerint ezek az adatok nagyon aggasztóak, és a tudatlanság ilyen módon akár végzetes is lehet. A szakemberek ezért a dobozokon található tájékoztató információk mellett a megelőzésre tennék a hangsúlyt.


Animáció: HáziPatika.com