HáziPatika.com

A sok tea prosztatarákhoz vezet?

Egy friss kutatás szerint a nagy mennyiségű teát fogyasztó férfiakban nagyobb a prosztatarák kialakulásának valószínűsége. A Glasgow-i Egyetem kutatói több mint hatezer férfi önkéntest vizsgáltak 37 éven keresztül. Kimutatták, hogy azokban, akik legalább hét csésze teát ittak naponta, 50 százalékkal magasabb a prosztatarák kialakulásának kockázata, mint a közepes teafogyasztók és a teát nem ivók esetében. A kutatók nem tudják, vajon a tea a kockázati tényező-e, vagy a teafogyasztók egyszerűen olyan életkort érnek meg, amelyben a rák gyakoribb.

A Nutrition and Cancer szaklapban megjelent Midspan Collaborative tanulmányt 1970-ben indították Skóciában. A vizsgálat során 6016 huszonegy és hetvenöt év közötti férfi töltött ki kérdőíveket tea-, kávé- és alkoholfogyasztásáról, valamint dohányzási szokásairól és általános egészségi állapotáról. Az alanyok szűrővizsgálaton is részt vettek.


Az eredmények azt mutatták, hogy a legalább napi hét csészényi teát fogyasztó férfiakban jelentősen magasabb volt a prosztatarák kockázata, mint azokban, akik kevesebbet, vagy egyáltalán nem fogyasztottak teát. A kutatás vezetője, dr. Kashif Shafique elmondta, hogy a korábbi kutatások többsége vagy semmilyen összefüggést nem mutatott ki a prosztatarákkal kapcsolatban a fekete tea esetében, vagy a zöld tea megelőző hatását támasztotta alá. "Egyelőre nem tudjuk, hogy maga a tea számít kockázati tényezőnek, vagy a teafogyasztók általában egészségesebben élnek, és idősebb kort érnek meg, amikor a prosztatarák amúgy is gyakoribb" - jegyezte meg.

Dr. Kate Holmes, a brit Prostate Cancer Charity szervezet munkatársa szerint azonban semmi sem utal arra, hogy az amúgy egészséges étrenden élő, mértékletes teafogyasztóknak aggódniuk kellene a prosztatarák kockázata miatt. Bár a kutatás valóban a prosztatarák megnövekedett kockázatát mutatta a legalább napi hét csésze teát fogyasztók esetében, a vizsgálat nem tért ki a családi kórtörténetre és a tea-, kávé- és alkoholfogyasztáson kívül más étrendi tényezőkre.

Animáció: HáziPatika.com